— Vi kan hente publikum rett inn fra gaten, og hive dem raskt ut etterpå, spøker TVHordaland-redaktør Øivind Christensen. Han viser stolt frem hjørnerommet på gateplan i som over natten er blitt omdannet til Studio 1.

— Vi har valgt rommet på grunn av innsynet fra gaten. Her kan forbipasserende følge nyhetssendingene, og lyden får de fra høyttalere ute på veggen.

Etter en noe anonym tilværelse på Damsgård, har TVHordaland fått en sentral plassering i bybildet og i Bergens Tidende.

Flere ben å stå på

— Vi tror at det skal bli et fint samspill. TVHordaland med sin smidige evne til å få mye ut av små ressurser kombinert med Bergens Tidendes solid journalistiske stab, vil gi oss flere ben å stå på i fremtiden, sier sjefredaktør Einar Hålien.

Fjernsyn, avis og web skal komplettere hverandre og det skal være fri flyt av innhold og informasjon mellom redaksjonene.

— Et prosjekt som dette står og faller på om medarbeiderne er positive. Ansatte i begge leire er motivert for samarbeidet og det vil gjøre oss til landets mest fremtidsrettede mediehus, sier Hålien.

I første omgang er det etablert en forsøksgruppe bestående av fire journalister fra avisen og fire fra TVHordaland. De vil i løpet av en forsøksperiode få opplæring slik at de i fremtiden kan krysse grenser mellom mediene.

— Jeg har lagt merke til at flere av BT-journalistene kjemmer håret når jeg går forbi, sier Øivind Christensen. Han ser ikke bort fra at flere avisjournalister etter hvert vil prøve seg på skjermen.

Hvilke nyheter hvor

— Nei, jeg ser ikke for meg en ny karriere, ler Lotte Schønfelder. Hun er den eneste BT-journalisten som allerede deltatt i et konkret samarbeid med TVHordaland.

— I konkurransen «Hvor i Bergen?» brukte vi både avisen og fjernsynet, og mitt inntrykk er at det fungerte bra. Men jeg er for gammel til å bli flermedial!

Hun innrømmer at for henne er fjernsyn et særdeles tungvint medium med tunge kameraer og masse ledninger. Men det har vist seg at byredaksjonen svært ofte støter på TVHordaland-folkene når de er ute på lokale jobber. Og hun innrømmer at det finnes nyheter som passer bedre på skjerm enn på papir.

Loddet 800 ledninger

— Jeg har gjort 800 loddinger, stønner journalist Marianne Birkeland. Som alle ansatte brukte hun helgen til å få på plass alt utstyret. Etter endt journalistutdanning i England, gikk hun til sin første jobb i TVHordaland for to år siden.

— Jeg gleder meg til å komme inn i en større redaksjon, og på lang sikt kunne jeg tenke meg å skrive.

Mange av de ansatte tror at samarbeidet med BT vil føre til en positiv faglig utvikling.

— Men vi må beholde vår egenart, sier produsent Jon Nilsen som har drevet med fjernsynsproduksjon i ti år.

Digital produksjon

I ett av tre nybygde redigeringsrom sitter Frank Wilhelmsen foran dataskjermene.

— Vi bygger opp en helt ny tv-stasjon. Vi er de første i verden som tar i bruk denne type fjernsynsutstyr - digitalt i alle ledd.

Nytt utstyr gjør redigeringen førti prosent hurtigere og bringer nyhetene raskere ut til publikum.

Hele søndag var det hektisk aktivitet på BT-huset. Nyhetsstudioet ble rigget med lys og spesialdesignet studiobord. På HK, forkortelsen for Hovedkontrollen, svettet teknikerne mens de koblet skjermer og ledninger.

Men samme hvor moderne tv-produksjonen er, så ble søndagens prøvesending avlyst. Det manglet noen plugger.

— Men vi er på luften mandag, første sending fra Krinkelkroken kommer klokken 17.30, lover redaktør Øivind Christensen.

NESTEN I MÅL: Høyt henger han, nyhetsanker Jan E. Andal, når han retter på lyskasteren i Studio 1. Hospitant Ina Roll Spinnagr følger spent med.
Foto: Vegar Valde