«Da TV 2 banket på» het debatten blant Bergens journalister tirsdag kveld. Og temaet var enkelt: Gjorde Sturla Dyregrov et grovt overtramp da han som journalist plutselig utførte arbeid journalister vanligvis ikke gjør på et åsted? Og skapte han problemer for redningsmannskapene og de savnede da han begynte å banke på skipets skrog, og samtidig kringkastet dunkesvarene fra de tre som kjempet for sine liv?

Ingen i TV 2, verken høy eller lav i konsernet, mente at den 30 år gamle reporteren hadde gjort noe galt. Det kom tydelig frem i debatten. Men mange andre mente det. Også brannsjef Helge Eidsnes, informasjonsleder Trygve Hillestad ved Hordaland politidistrikt og journalister fra konkurrerende medier og aviser.

— Sett i ettertid skjønner jeg ikke hvorfor du gjorde det? Vi visste hvor bankelydene kom fra, og vi hadde planen klar for hvordan vi skulle få dem ut, sa brannsjef Helge Eidsnes henvendt til Dyregrov under debatten.

— Jeg er overrasket over at innslaget ble sendt på luften, sa han, og fikk støtte fra politiets representant og flere journalister og fotografer hos TV 2s konkurrenter.

Eidsnes og Hillestad mente at Dyregrovs opptreden kunne ha satt menneskeliv i fare, forvirret redningsmannskapene og ledet de som var inne i skipet feil vei.

— Heldigvis skjedde ikke noe av dette. Men det kunne ha skjedd, mente Eidsnes.

Var det han som oppdaget?

Sturla Dyregrov kjempet en tapper kamp under debatten. Han avviste at han noen gang hadde latt som om det var TV 2 som oppdaget at de tre innestengte banket i skipsskroget.

— Vi dro bort til skipssiden og banket på skroget fordi det ikke var aktivitet der. Det virket som om redningsmannskapene på det tidspunktet ikke nøyaktig visste hvor de overlevende var. Derfor banket jeg i skroget. Og så meldte jeg fra. Like etter startet arbeidet.

— Tull, sa BA-fotograf Magne Turøy, som var i nærheten.

— Alt Dyregrov gjorde var unødvendig. Redningsmannskapene hadde full oversikt, men de var opptatt med å sikre et skip som drev.

God tv-dekning

Det var ingen tvil om at de mange i salen mente at TV 2 gjorde en kjempejobb ulykkesdagen for 16 dager siden. Det kom anerkjennende nikk da Dyregrov redegjorde for den uvanlige arbeidsdagen.

— Jeg mener Sturla gjorde en fenomenal jobb. Et genuint stykke fjernsynsjournalistikk. Og jeg er overrasket over at det er blitt en debatt om det, sa nyhetsredaktør Kjell Øvre Helland.

— Hvilken skade har teamet fra TV 2 gjort? De brakte faktainformasjon gjennom lyd og bilde slik tv skal gjøre, sa Knut Skogstad i TV 2.

REDNINGSMANN ELLER JOURNALIST? TV 2s Sturla Dyregrov.
TV 2