Det viser kvitteringene som Bergen kommune har fått inn etter at det ble avslørt at en betrodd ansatt i kommunen i flere år har svindlet kommunen for store beløp.

32.000 KR: Den ene fakturaen fra januar 2008 viser at TV 2 betalte 32.000 kroner for å leie Vitalitetssenteret på Møhlenpris, hvor de arrangerte audition for Norske Talenter.
30.000 KR: Den andre fakturaen fra november 2008 viser at TV 2 betalte 30.000 kroner for leie av Vitalitetssenteret til bruk i Norske Talenter.

Mellomlederen har sendt ut fakturaer i kommunens navn for arbeid og tjenester som var utført, men pengene har gått inn på en konto som han selv disponerte.

Den kommuneansatte har innrømmet forholdet, og har selv anslått at det dreier seg om mellom fire og seks millioner kroner, over en tiårsperiode.

Svindlet TV 2

Et av områdene mannen har utnyttet, er utleie av kommunale idrettanlegg. Blant dem som har betalt inn for slik utleie, er en rekke idrettslag, Helse Bergen og altså TV 2.

Den ene fakturaen fra 2008 viser at TV 2 betalte 32.000 kroner for å leie Vitalitetssenteret på Møhlenpris, hvor de arrangerte audition for Norske Talenter. På fakturaen står det også at det dreier seg om Norske Talenter.

30.000 kroner

Den andre fakturaen Bergens Tidende har fått tilgang til, viser at TV 2 betalte 30.000 kroner for leie av Vitalitetssenteret til bruk i Norske Talenter.

I 2008 avholdt TV 2 audition til underholdningsprogrammet «Norske Talenter» i Vitalitetssenteret på Møhlenpris, som er kommunalt eid. Hundrevis av sangere, dansere, akrobater og andre håpefulle viste seg frem for en jury bestående av Jan Fredrik Karlsen, Mia Gundersen og Thomas Giertsen.

— Dette er kommet opp som en del av en etterforskning som vi ikke er en del av. Vi har fått henvendelser om dette forholdet, og har levert ut bilaget, sier Kenneth Gran i TV 2.

I 2008 var han produksjonsansvarlig for "Norske Talenter", og den som signerte fakturaene. Men TV 2 hadde liten grunn til å mistro fakturaen de fikk fra mellomlederen i Bergen kommune, selv om den ikke var forsynt med kommunens logo.

Ingen reagerte

TV 2 betalte til sammen 62.000 kroner for å leie idrettshallen og lokalene på Møhlenpris, og trodde pengene gikk til Bergen kommune.

Men fakturaen som ble sendt fra den svindelsiktede gikk i stedet rett til hans egen konto.

Programmet ble sendt på en fredagskveld, og auditionrunden ble omtalt i media. Likevel har ingen i kommunen reagert på at leien uteble fra kommunens egen konto.

— Et av spørsmålene vi har stilt oss underveis, er om vi burde ha registrert dette. Når det gjelder tilfellet med TV2, så har ikke det vært penger det har vært budsjettert med. Det har sannsynligvis kommet en henvendelse fra TV 2, som mannen som var i en betrodd lederstilling har tatt seg av, sier kommunaldirektør Robert Rastad i Bergen kommune.

- Plausible forklaringer

Han sier at kommunen er i ferd med å få god kontroll på hvilke forhold den svindelssiktede har fakturert for. I hovedsak dreier det seg om leie av bygninger, som i tilfellet med TV 2 og Vitalitetssenteret, og betaling for tjenester. Det siste var tilfellet med Brann, som betalte over to millioner for vedlikehold av klubbens gressbaner.

I tilfellet med Brann, blir det imidlertid annerledes. Det samme gjelder Helse Bergen, som har betalt leie for parkering i Haukelandshallen til svindelkontoen.

— Det har vært stilt spørsmål ved hvorfor budsjetterte betalinger ikke har kommet, men da har vi fått plausible forklaringer fra det som var en betrodd leder, sier Rastad.

Endret modus

Av hensyn til den pågående politietterforskningen, vil han ikke gå inn på hva disse forklaringene har vært.

— Betalingene fra både Brann og Helse Bergen har etter hvert kommet inn i våre systemer, men i mellomtiden har de betalt inn penger til den svindelsiktedes konto, sier Rastad.

Han sier at kommunen fortsatt jobber med å kartlegge pengestrømmene.

— Aktiviteten har vært størst tidlig og midt på 2000-tallet, og mindre de siste årene. Vi har endret budsjettrutiner i løpet av den tiden, og til slutt har han endret modus og prøvd med en annen type fakturering. Det var da han ble oppdaget, sier Rastad.