— Jeg bare måtte ut når jeg så det fine været, stråler Thea Kopperud. Hun sitter på en benk ved Tveitevannet og kjenner at solen varmer. Timevis med sol fra nesten skyfri himmel opplever hun som noe veldig, veldig bra.

Flere soltimer

Sist lørdag var vårjevndøgn. Mens solen sto opp klokken 9.44 vintersolverv 21. desember, er den alt oppe 6.27 i dag.

21. desember i fjor gikk solen ned alt klokken 15.29, mens den holder seg oppe helt til 19.03 i ettermiddag. Det gir nesten syv timer mer sol og lysere dag. Og langt flere timer skal det blir når vi nærmer oss sommeren.

Samtlige bedrifter i Bergen burde kanskje gitt sine ansatte fri en ekstra time hver eneste solskinnsdag. For vi jobber så mye bedre når vi får nyte den store gule kulens velgjørende stråler.

Lene Uggerud og Tina Nilsen svinger seg i huskene godt puffet av Christoffer Adrian Sletten og Aleksander Tjor. De synes det er utrolig bra med litt varme i været og håper det holder seg.

Humøret stiger

— Vi blir i godt humør. Alt blir lettere på slike dager, sier Karen og Knut Flornes. Walther Lygre synes solen varmer både kropp og sjel. Og området ved Tveitevannet opplever han som en liten oase.

Litt kaldt er det fortsatt om natten. Vakthavende meteorolog Ivar Hjellestad ved Vervarslinga på Vestlandet opplyser at det ikke er et høytrykk som gir oss gode solstråler. Vi befinner oss bare på rette siden av et lavtrykk. Den kalde luften kan forårsake skyer i innlandet.

— Vi får nedbør og mer vanlig vestavær mot slutten av uken. Det er en fordel fordi markene da blir grønnere. Dessuten gir nedbøren styresnø i fjellet. Det kan være fint med tanke på påsken, understreker Hjellestad.

En ting må vi huske på: Søndag begynner sommertiden. Det er tid for å skru klokken en time frem. Vi går mot enda lysere tider.

GLEDE OVER SOLEN: Lene Uggerud (til høyre) og Tina Nilsen svinger seg i solen ved Tveitevannet og nyter finværet.<br/>Foto: HELGE SKODVIN