– Dette er vi veldig glade for. Vi føler med dette at vi kan ha tillit til rettssystemet, sier moren til Imre Johan Waage.

Hun er også meget glad for at sønnen hennes fikk en oppreisning på 150.000 kroner.

– Det handler ikke så mye om størrelsen på summen. Pengene er likevel med på å å gi Imre Johan noe å se frem mot etter alt han har vært gjennom, sier moren.

Ble redd for å dø

Også statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen var fornøyd da han fikk høre resultatet etter at dommen ble offentlig i Bergen tingrett i går.

– Dommen er helt i tråd med påstanden som jeg la ned i min avslutningsprosedyre. Det er jeg fornøyd med, sier Stolt-Nielsen.

Retten legger vekt på at Imre Johan Waage kom helt uforskyldt opp i situasjonen som holdt på å ta livet av ham.

– Imre Johan har vært utsatt for en meget dramatisk og farlig situasjon, hvor han ble etterlatt alene og helt naturlig og realistisk ble redd for å dø, står det i dommen.

Ingen bevis for overlegg

I dommen kommer det frem at 18-åringen kanskje ikke visste at offeret bare var 14 år. Likevel burde han skjønne at offeret var langt yngre enn ham selv.

I dommen er 18-åringen beskrevet som en umoden person med flere depressive episoder, blant annet knyttet til brudd i parforhold.

– Tiltalte synes ikke lett å reagere aggressivt og negativt, men når han gjør det, skjer det med stor styrke og voldelighet, heter det i dommen.

Retten mener det er bevist at 18-åringen forsto hva han gjorde med Imre Johan, men har ikke funnet bevis for at det skjedde med overlegg og at 18-åringens hensikt var å drepe.

Dømt for fire voldtekter

Hoveddelen av straffen mot 18-åringen er med bakgrunn i knivstikkingen på Slåtthaug i mars i år.

I tillegg er 18-åringen dømt for de fire voldtektene han også ble tiltalt for mot en jevngammel kvinne.

18-åringen er dømt til å betale henne hundre tusen kroner i erstatning. Dette var 20.000 kroner mindre enn bistandsadvokat Line Ingebrigtsen Hvitdtsten la ned påstand om.

Hun ønsker ikke å uttale seg om dommen.

18-åringen er i tillegg dømt for en del andre forhold, blant annet besittelse av hasj, trusler og vold mot en kvinnelig pleier på Sandviken sykehus.

18-åringens advokat, Jostein Alvheim, ønsker ikke å kommentere dommen før han har gått gjennom den med sin klient.

DØMT: Den tiltalte 18-åringen er dømt til seks års fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i drapsforsøk på Imre Johan Waage (14) i en enebolig på Slåtthaug i vinterferien i år.