Klokken 01.29 kom det melding om at en bil var kjørt i autovernet på E 39 på Søfteland. Den var så skadet at den må taues vekk.

Tabletter

Føreren var en mann i slutten av 20-årene. Han blåste til1,2 i promille og innrømmet at han hadde inntatt tabletter. Han ble kjørt legevakten for utvidet blodprøve, ifølge Terje Hilland, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

Klokken 01.49 stanset politiet en mann i 30-årene i Loddefjord. Han kjørte moped og hadde ikke gyldig førerkort for det.

— I tillegg mistenkes han for kjøring i ruset tilstand. Han ble kjørt til legevakt for utvidet blodprøve, ifølge Hilland.

— Det er mitt inntrykk at det er mye ruskjøring for tiden, sier førstebetjent Rune Mjelde ved politiet i Bergen vest.

Ruset uten førerkort

Klokken 03.50 ble en mann i 30-årene stanset i Dag Hammarskjoldsveg i Fyllingsdalen. Han hadde ikke førerkort og var dessuten ruset. Ifølge Hilland ble han kjørt til legevakten for utvidet blodprøve.

Politiet har også siktet en mann for fyllekjøring på moped på Danmarks plass. Han var dessuten etterlyst.

Tidligere på natten ble en hjort påkjørt i Salhusvegen. Her ble en mann tatt sovende bak rattet. Politiet er sikker på at det var han som kjørte ned hjorten.

Mer rus

Og det stoppet ikke der: Litt over klokken 05 fredag, fra Paradiskrysset i Bergen, fikk politiet melding om en bil som hadde kjørt av veien. Føreren av bilen viste det seg vanskelig å få kontakt med.

«Han virker åpenbart ruset», står det i politiets logg. Lav fart og lite skader til tross: Politiet valgte å tilkalle ambulanse fordi fører «er ganske vekke». Mannen ble tatt med for såkalt utvidet blodprøve, mistenkt for ruskjøring.

Og i Tyssedal noen timer senere gikk promillealarmen igjen. En person ble pågrepet etter forsøk på å stjele en bil. Men tyveriet ble avlyst da bilen ble stående fast i grøften. Også denne personen ble anmeldt for promillekjøring, og måtte se morgenen fra innsiden av drukkenskapsarresten.

Uvanlig mange

Leder for trafikkseksjonen Jens A. Kleppe sier det er uvanlig mange som er tatt for ruskjøring i løpet av en natt i ukedagene.

— Men jeg må dessverre si at vi vet det er mye ruskjøring. Det er egentlig et spørsmål om hvor mange vi avslører, sier Kleppe til bt.no.

- Grunn til bekymring

Han anslår at det er titusentalls hver dag i Norge som ikke skulle kjørt på grunn av rus.

— Høytider, perioder med flott vær, vi har grunn til å tro at det er ekstra utsatte perioder, sier lederen for trafikkseksjonen.

Kleppe understreker at fart og rus er de største enkeltårsakene til de alvorlige ulykkene, også dødsulykkene.

— Det er god grunn til bekymring, sier han.

ADVARER: Jens A. Kleppe, leder for trafikkseksjonen mener alle tilfellene av ruskjøring gir grunn til bekymring.
ØRJAN DEISZ (ARKIV)