De åtte ble funnet på hytten i god behold. De ble fraktet ned i et ambulansehelikopter.

De syv elevene og læreren kommer fra ungdomsskolen på Årås i Austrheim kommune. De skulle gå til Kalvedalshytten i fjellområdet mellom Romarheimsdalen og Masfjorden. Hytten ligger under normale omstendigheter tre timers gange fra veien.

— De gikk opp onsdag og skulle være nede igjen i går kveld klokken 19. Ved 22-tiden ble de meldt savnet, opplyser lensmann Einar Vatne i Lindås og Meland til bt.no.

Stoppet av flom i natt

I natt prøvde redningsmannskap å ta seg opp i fjellet for å lete etter elevene og læreren, men de fikk store problemer på grunn av flom i området.

— Det er i utgangspunktet et vanskelig område. I natt var det enda vanskeligere enn vanlig, sier Vatne.

Klokken 08.59 i dag tidlig ble imidlertid Austrheim-gjengen funnet.

— Vi kom oss opp til hytten ved hjelp av Luftambulansen. Nå er de syv elevene og læreren sendt ned til Stusdalen, sier Vatne.

Og legger til:

— Læreren tok nok en riktig beslutning da han valgte å overnatte på hytten. Uten mobildekning, ble det umulig å gi beskjed om den ekstra natten i fjellet.

Snudde i går kveld

Lensmannen forteller at elvene og læreren prøvde å gå ned i går kveld. Etter om lag tre kvartes gange valgte læreren å snu. Vannet gikk da over broene over elvene og det var ikke forsvarlig å fortsette.

I morges var mannskaper fra Lindås Røde Kors Hjelpekorps klare til å starte søk i fjellet, men først prøvde en med helikopter.

— Det var nett en liten glipe i skylaget som gjorde at helikopteret kom opp og fikk reddet elevene. Tre turer måtte luftambulansen ha mellom Kalvedalshytten og Stusdalen, før alle var i sikkerhet. Straks siste tur var unnagjort, kom tåken tilbake, sier Vatne, og roser innsatsen til Luftambulansen. Læreren sammen med de fire jentene og tre guttene, er nå hjemme i Austrheim.

Eies av Turistforeningen

Kalvedalshytten eies av Den Norske Turistforening. Det er en selvbetjent hytte der det finnes mat og drikke. Hytten kan nås fra Stusdalen i Lindås og Kvingo i Masfjorden - men det er også merket sti fra Dyrkolbotn i Lindås.

MÅLET: Elevene og læreren skulle overnatte på Kalvedalshytten. ARKIVFOTO: PÅL ANDERSEN