Nå er de fem mennene fra bilene, pluss ytterligere to menn, tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen i straffeloven. Tiltalen er tatt ut av Statsadvokatene i Hordaland.

Det var en sen onsdagskveld i fjor høst, den 31. oktober, at de tre svenske bilene ble stoppet i en storstilt politiaksjon i Arna. Aksjonen kom ikke ut av det blå, men var resultat av langvarig spaning og opprullingen av et stort, europeisk dop-nettverk — gjennom Europol-aksjonen «Provence».

— Vi mener det kan føres bevis for at dette er ledd i organisert kriminalitet, altså at det var en organisert gruppe som sto bak smuglingen til Bergen, sier statsadvokat Elisabeth Deinboll.

Alle kan etter vårt syn knyttes til narkotikaen

Elisabeth Deinboll, statsadvokat

— De syv har hatt ulike roller, blant annet som transportører og planleggere, men alle kan etter vårt syn knyttes til narkotikaen som ble tatt i Arnanipatunnelen. Vi har ikke så mange saker av dette omfanget i Bergen.

I tiltalen pekes én av mennene ut som organisator og planlegger - og den som «ledet og instruerte bilførerne underveis». Denne mannen skal også ha avtalt å overlevere stoffet til en annen av de tiltalte, i Bergen.

- Mye penger, mye straff

Det alvorligste tiltalepunktet, som gjelder innførsel av cirka 4,6 kilo amfetamin og nesten 40.000 Rivotril-tabletter, er tatt ut etter ordre fra Riksadvokaten. Amfetaminen skal ha en gateverdi på 3-4 millioner kroner.

Ifølge tiltalen har én av mennene også solgt eller gitt videre cirka 2,4 kilo amfetamin/metamfetamin og hundrevis av narkotabletter til flere personer i Bergen.

— En side ved saken er også at en av de tiltalte, etter vårt syn, ble utsatt for trusler etter at han hadde forklart seg for politiet. Det underbygger litt av alvoret som ligger i disse sakene, med mye penger involvert - og mye straff dersom man blir dømt.

Ifølge Deinboll er strafferammen for alle de syv tiltalte inntil 20 års fengsel, ett år under lovens strengeste straff. Strafferammen øker nemlig med inntil det dobbelte, men likevel maks fem år, når påtalemakten hekter på paragraf 60a i straffeloven («mafiaparagrafen»).

Politiet la tidlig et tett lokk på saken, men nølte ikke med å karakterisere den som en stor narkosak i bergenssammenheng. Etter tunnelaksjonen ble flere personer pågrepet og senere løslatt, trolig ble disse antatt å være del av et mottakerledd i Bergen.

Samtlige av de syv tiltalte har tidligere nektet straffskyld. Flere av dem skal i avhør ha forklart at jobber de hadde fått i Bergen var bakgrunnen for turen.

Ifølge Deinboll er ikke bildet helt svart-hvitt lenger:

— Noen erkjenner helt eller delvis straffskyld for noen av forholdene, mens andre helt nekter straffskyld.

Storaksjon

Som BT tidligere har skrevet, skal et angivelig svensk-albansk nettverk har forsynt Skandinavia med store mengder amfetamin og annen narkotika. Et gigantbeslag, 150 kilo amfetamin, ble blant annet gjort i Sverige kun uker etter tunnel-aksjonen i i Arna.

To av de tiltalte mennene er brødre, begge tidlig i 30-årene, og tilhører en familie av albansk opprinnelse. Familien har i mange år vært i politiets søkelys, og flere ganger vært under etterforskning i større narkotikasaker i Sverige.

I tillegg til den store amfetamin-transporten, er fire av de syv mennene også tiltalt for innførsel av cirka fem kilo hasj til Bergen - fra Sverige via Oslo. Hasjpartiet skal ifølge tiltalen ha blitt overlevert til en mann i Bergen.

«Ellers blir du drept»

Én av de syv mennene er også tiltalt for å ha truet en av de medsiktede i saken, via en mellommann i Ålesund fengsel. Beskjeden skal ha blant annet ha vært: «Ikke snakk for mye, ellers blir du drept». Ifølge tiltalen skal mellommannen samtidig med beskjeden ha gjort tegn med to fingre mot hodet, «som om det ble satt en pistol mot hodet».

I den fire sider lange og tettskrevne tiltalen tar statsadvokaten også forbehold om å inndra blant annet de tre Saab-ene som ble stoppet i Arnanipatunnelen - og å inndra utbytte fra omsetning av narkotika.

PLANLAGT: De fem mennene, som kjørte i tre ulike Saab personbiler, ble nøye overvåket på sin ferd mot Bergen i fjor høst. I Arnanipatunnelen slo politiet til - og fant nær fem kilo amfetamin i den ene av bilene. ARKIVFOTO: REMI PRESTTUN