Syv hus i kvartalet ble berørt av brannen og fem av husene ble totalskadd. To hus fikk store vannskader.

Størstedelen av kvartalet ble rammet: Alle hus i Kippersmauet samt alle hus i Claus Ockenssmauet unntatt nr. 1 og 3. Brannen skal ha begynt i Claus Ockenssmauet 7. Brannvesenet ble meldt klokken 05.50 i morges, og ble meldt under kontroll ved 09-tiden. Først klokken 11.24 ble den meldt slokket, opplyser politiet til bt.no.

Neppe folk igjen i husene

Ingen er meldt skadd eller savnet etter brannen, og brannvesenet tror nå de kan utelukke at det befinner seg noen inne i de brannskadde husene.

Over 50 evakuert

I tillegg til om lag 20 beboere, er også 30-35 gjester og ansatte ved Holberg hotell i Strandgaten evakuert. Alle gjestene ble vekket av brannalarmen like over klokken seks, og samlet seg straks i resepsjonen for å bli oppdatert om den dramatiske situasjonen.

— Klokken 05.50 fikk vi inn melding om storbrann i Kippersmauet, og brannvesenet rykket ut med alt tilgjengelig mannskap. Brannen spredte seg fort, og det er nå full fyr i hele kvartalet, sa vaktsjef Øystein Jarland ved Hordaland politidistrikt til bt.no tidlig om morgenen 17. mai.

Buekorpsgutt vekket beboerne

Brannen ble oppdaget av en buekorpsgutt. Etter å ha vekket beboerne i husene som brant, ringte han brannvesenet.

Et vitne bt.no har snakket med så to unge menn i skinnklær løpe fra Kippersmauet bare minutter før brannen ble meldt.

— De kom springende ned smauet og løp utover mot Nordnes. Begge var kledd i svarte skinnklær, og de så ut som om de hadde svært dårlig samvittighet for et eller annet. Noen få minutter etterpå kjente jeg røyklukten, forteller vitnet.

Men politiet vil ennå ikke spekulere i om brannen kan være påsatt.

— Det er foreløpig altfor tidlig å si noe om årsaken, sier vaktsjef Jarland.

Da bt.no var på åstedet ved 06.30-tiden, stod flammene høyt gjennom taket på fire gamle trehus. En rekke sjokkerte 17.mai-kledte hotellgjester, buekorpsgutter og russ var vitne til at det gamle bykvartalet gikk opp i flammer.

Kunne gått mye verre

Det var vindstille da brannen brøt ut. Hadde det blåst, kunne omfanget blitt mye større, opplyser Hordaland politidistrikt til bt.no.

STORBRANN: Alle beboerne klarte å komme seg ut av husene, tror brannvesenet.
Foto: Rune Nielsen