• Er den ikke flott, sier Atle Tokvam. Han står i en steinrøys på Ulriken og bakser med to hundre kilo mosegrodd granitt. Rett over oss svever en rød gondol med norsk flagg på taket. En stor dag for Bergen, dette.

TRULS SYNNESTVEDT

Tokvams turfølge er byfjellsforvalter Jan Robert Brandsdal og landskapsarkitekt Beate Schonert, begge fra Grønn etat. De nikker, men litt avventende foreløpig.

Tokvam har akkurat lempet den store steinen på høykant. Svetteperler på pannen, etter fotturen opp fra Ulriksbanens nedre stasjon.

Går alt etter naturkunstnerens plan, skal denne steinen snart stå som en «7fjells-peker» på Ulrikens topp, med navnene på syv byfjell inngravert i syv sikteskår.

Gjennom skårene skal du og jeg kunne se de syv helligste byfjellsfjelltoppene.

En attraksjon, med nyttig informasjon, håper Tokvam det skal bli.

— En god idé, medgir kommunens Beate Schonert. Byfjellsforvalteren er enig. De to kommunale fagpersonene er med på turen for å kvalitetssikre at Tokvams nye genistrek ikke vil kreve ytterligere inngrep i naturen på Ulriken.

Mannen bak «Lysdansen»

Tokvam er mannen som for et par år siden ga Bergen «Lysdansen» på tv-masten. Nå vil han altså lage en «7fjells-peker» på Ulrikens topp. Byens syv byfjell blir mer offisielle, en gang for alle.

— Jeg fikk øye på den spesielle steinen fra banen for to år siden, i en periode jeg daglig var opp og ned for å jobbe med «Lysdansen», forteller han.

Det slo ham at denne steinen måtte kunne brukes som en bauta. Noe senere kom tanken om at den samtidig kunne formidle informasjon.

Og hvorfor ikke informasjon om noen av fjellene som omkranser Bergen. De syv vi går aller mest søndagstur på.

Omtrent sånn, tenkte han visst.

Ingen uenighet

Dermed var den visuelle ildsjelen i gang igjen. Han satte seg til tegnebrettet og konstruerte «7fjells-pekeren», bautaen som en gang for alle skal ta kverken på enhver diskusjon om hvilke byfjell som er «de syv», og hvilke som «bare» er byfjell.

Da saken ble drøftet i byfjellsrådet, var det forresten ingen uenighet om hvilke syv fjell som bør inngraveres i sikteskårene. De tre i vest: Lyderhorn, Damsgårdsfjellet og Løvstakken, og kvartetten i øst: Ulriken, Fløyen, Sandviksfjellet og Rundemanen.

Askøyfjellet er ute av syvfjellsdebatten for lengst og fjell som Nattlandsfjellet, Landåsfjellet, Søre- og Nordre Midtfjellet og Blåmanen kommer til kort, bokstavelig talt.

Byfjellsrådets fjellekspertise understreker likevel at deres liste over «de syv» bare er en oppfatning, ikke et vedtak.

Finner stedet

— Og plasseringen av «7fjells-pekeren» på Ulrikens topp må ikke innebære ytterligere tilrettelegging av bord, benker eller veier, understreker byfjellsrådet.

Noe både byfjellsforvalteren og landskapsarkitekten er nøye med å påpeke da vi etter en times fjellklatring står på Ulrikens topp for å finne den perfekte plasseringen for oppfinnelsen.

Tokvam har på forhånd merket seg et lite platå 50 meter nord for kafeen på toppen, men både Brandsdal og Schonert ønsker installasjonen enda lenger vekk fra «sivilisasjonen».

— Her vil den stå perfekt, og her kan den fundamenteres greit og enkelt, sier Schonwer litt strengt og viser hvor hun ønsker den. Og oppfinneren innser fornuften i de grønnes forslag.

Begynner til uken

— Og når har Tokvam tenkt å få attraksjonen på plass der Johan Nordahl Brun en gang sent på 1700-tallet tok sin cithar i hende?

— Har tenkt å begynne jobben allerede til uken, forteller han. Det lønnlige håpet er å ha pekeren på plass i løpet av høsten.

Men først skal steinen nede i røysen emballeres og løftes til fjellets topp av Ulriksbanen. Så begynner jobben med boring, gjenging og bolting av sikteskårene, før alle vi andre kan sikte inn de syv fjelltoppene.

Og forresten skal vi hilse fra Tokvam og si at det fremdeles er ledig plass på sponsorplaketten som skal henge i kafeen på Ulrikens topp.

Bare så dokker vet det!

PLASSEN: - Her kan «7fjells-pekeren» stå, mener Grønn etats landskapsarkitekt Beate Schonert, og Atle Tokvam er enig. Stokken på bildet er bare en markeringsstokk.<p/> FOTO: BERGEN KOMMUNE
SKISSE: Denne skissen antyder hvordan «7fjells-pekeren» blir, med et sikteskår for hvert av de syv fjellene. Ved en feil er Askøyfjellet kommet med teksten, det trenger ingen ta høytidelig.<p/> ILLUSTRASJON: ATLE TOKVAM