— Kan det gå tomt for vann? Hva skal vi gjøre da? Det går ikke an å drive frisørsalong uten vann, utbryter Mahnaz Bakht på Pink frisør på Sartor senter.

Frisørene har fått med seg at det begynner å minke på vannet i Fjell, men ikke at situasjonen er slik at vannet kan ta slutt om to-tre måneder.

Hordaland har i alt 477.000 innbyggere. 347.000 av dem kan få problemer med vannforsyningen i løpet av våren hvis regnet holder seg borte. Det viser en ringerunde som BT har foretatt til samtlige av fylkets kommuner.

**Les også:

Fremdeles kritisk i Bergen**

Nitti dager igjen

— Vi har nok vann for maks nitti dager. Etter det er det tomt, da er også reservene brukt opp, sier daglig leder Bjarne Ulvestad i det kommunaleide vannforsyningsselskapet Fjellvar i Fjell kommune.

— Det er ingen krisestemning foreløpig, men vi følger nøye med og innser at situasjonen kan bli alvorlig til sommeren hvis det ikke kommer godt med regn nå, sier Ulvestad.

Han håper på en vår med normale nedbørsforhold og kanskje vel så det.

— Da tror jeg vi skal klare oss over kneiken, sier han.

Foreløpig er det ikke innført restriksjoner på vannbruken, men folk blir kraftig oppfordret til å spare der de kan.

**Les også:

Så mye vann har din kommune!**

Bilvask forbudt

Andre folkerike kommuner som Stord og Odda har allerede måttet ty til reserveløsninger. Bergen vurderer å gjøre det samme. Men også grisgrendte kommuner som Fusa og Austevoll sliter.

Etne er en av kommunene som er ille ute. Forrige uke sendte kommunen ut en pressemelding der de ba innbyggerne spare på vannet, blant annet ved å unngå å vaske bilen og ikke la vannet renne i springen.

— Vi har ligget dårlig an lenge, og forrige uke minsket vannet i tankene med 10–15 centimeter hver dag. Vi klarte ikke å produsere så mye vann som ble brukt. Det har snudd nå, og det er meldt mildvær og regn. Nå ser jeg litt mer optimistisk på det, sier Arvid Ness, fagansvarlig for vann og avløp i Etne kommune.

Kriseløsningen er å tappe urenset vann fra Etneelva. Skulle det skje, må 700 innbyggere koke alt vann før bruk.

— Med den bedringen vi har sett nå, blir ikke det aktuelt denne uken. Men får vi en ny tørkeperiode, kan det fort skje, sier Ness.

Tørke i Stord, flom i Fitjar

Også Stord Vatn og Avlaup KF oppfordrer innbyggerne til å spare på vannet.

– Vi utsetter tunge restriksjoner, men oppfordrer alle til å være solidariske. Tiltakene vil sikre at brannvesenet har nok slukkevann, sier daglig leder Sivert Haaland.

I forrige uke ble drikkevannsreserven Ravatnet tatt i bruk. Da måtte vannverket også tilføre klor i vannet.

I nabokommunen Fitjar er det derimot mer enn nok vann.

— Vi har til mange måneders forbruk, sier avdelingsingeniør Tore Nesbø.

— Kan dere ikke hjelpe Stord litt, da?

— Nei, dessverre. Rørene går ikke over kommunegrensen.

I Odda er situasjonen under kontroll, men tjenesteleder Torstein Backer-Owe har måttet koble inn et reservevannverk i Skare.

— Det er ikke noe stort poeng å innføre restriksjoner. Det er så lite private husholdninger kan spare i forhold til våre egne lekkasjer. Dessuten er faren større for frostskader hvis det ikke renner vann i rørene, sier han.

Frosttapping

For å være føre var oppfordrer også mange vannverkssjefer innbyggerne til å være forsiktige med frosttapping.

En slik oppfordring har blant annet gått ut i Lindås.

På Fedje er teknisk sjef Øyvind Tolleshaug ikke bekymret for selv vannsituasjonen.

— Men vi ser at vannforbruket har gått opp med 50 prosent i vinter. Foreløpig har vi ikke oversikt over om det store merforbruket skyldes frosttapping eller lekkasjer, sier Tolleshaug.

Vil du spare på vannet? Diskuter saken under!