— Veldig mange i dag har syreskader på tennene, noe en ofte ikke oppdager selv. Dette kan løse opp tennene ganske betydelig. Problemet er økende, særlig blant de unge, sier Vibeke Barman Michelsen, tannlege ved Tannhelseteam Mellingen, og avdelingsovertannlege ved Odontologisk Universitetsklinikk.

Hennes kollega ved Odontologen, Ingrid Slinde, opplever at problemet øker også blant de svært helsebevisste.

— Mange av dem som lever veldig sunt, får syreskader. De trener mye, blir tørre i munnen, spiser frukt og drikker sure drikker, som sportsdrikker, sier hun.

«In» med kullsyre

Ingrid Helland, tannlege ved Sandsli Tannlegesenter, opplever også et økende antall pasienter har syreskader.

— Det er syreskader som er det nye. Det har vært så «in» med kullsyreholdig vann. Det er jo nesten like surt som cola. Folk tror det er sunt, men det er forferdelig surt, sier hun.

Vin, sportsdrikker og surt godteri er andre kilder til syreskadene, sier hun.

I dag kan du lese i BT at lommeboken kan være avgjørende for tannhelsen. En studie fra Statistisk sentralbyrå viser at jo høyere lønn og utdanning en har, jo flinkere er en til å besøke tannlegen. Studien viser også at det er de som rapporterer å ha dårligst tannhelse som sjeldnest går til tannlegen.

Mange av dem som lever veldig sunt, får syreskader

Tannlege Ingrid Slinde

Ifølge professor ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Bergen, Anne Nordrehaug Åstrøm, finnes det ingen god oversikt over omfang av ulike tannskader, med unntaket av karies. Der har trenden vært positiv siden nittitallet.

— Men så har vi fått fokus på andre problemer i den senere tid, som erosjonsskader (syreskader, red.anm.).

Det finnes ingen gode statistikkilder i dag på omfanget og hvordan problemet fordeler seg blant befolkningen. Det gjøres i dag undersøkelser på dette.

— Andelen ungdom som daglig konsumerer søte drikker, snop og sjokolade økte veldig på nittitallet. Fra rundt år 2000 har trenden jevnet seg ut, sier Åstrøm.

- Tannkjøttet blir avkledd

Alle tannlegene BT har snakket med, melder om stadig flere pasienter som har skader på grunn av snusbruk.

— Vi ser det både hos gutter og jenter, typisk hos de i 20- 30- årene, sier Helland.

Tannlege Truls Christian Breyholtz er bekymret over utviklingen.

— Det er absolutt flere pasienter som kommer her med slimhinneforandringer på grunn av snusing. Tannkjøttet blir også nærmest avkledd på den enkelte tann. Tannkjøttet kan faktisk trekkes grusomt langt opp, sier han.

Han mener konsekvensene av tannkjøttskadene er alvorlige.

— For det første er det estetisk stygt. I tillegg er tannhalsen en overflate som tåler lite. De mister også en del av tannens feste, slik at de i senere alder kan få avansert tannkjøttsykdom og tennene kan løsne fortere, sier han.

Ikke påvist kreftfare

Årstrøm ved UiB poengterer at det ikke finnes gode kilder på hvor uheldig snusbruken er.

— Det kommer an på hvilken snus en bruker. Snusen vi har i Skandinavia, har vi ennå ikke påvist om den øker risikoen for kreft i munnen.

Det en derimot vet, er at snusbruk gir slimhinneforandringer og tannkjøttskader.

— Når snusen ligger på et bestemt sted, skjer det en hvitlig forandring i slimhinnen og tannkjøttet har lett for å trekke seg oppover. Om pasienten flytter snusen til et annet sted, vil tannkjøttet som regel bli normalt. Trekker tannkjøttet seg oppover, er det imidlertid en permanent skade som er veldig uheldig, sier hun.

Tannhalsen er ikke dekket av emalje, og er mer sårbar når den blir blottlagt.

— Røttene får mye lettere hull, og det kan være vanskeligere å reparere denne skaden enn karies på kronen, sier hun.

Hun er imidlertid usikker på hvor farlig den hvitlige forandringen på slimhinnen er.

— Det vi er redde for, er permanente skader som kan være forstadie til kreft. Men det har vi altså hittil ikke kunnet påvise, sier Årstrøm.

TÆRER PÅ TANNKJØTTET: Eieren av disse tennene er en 37 år gammel mann som har brukt snus I noen år.
INGER-LISE MATHIESEN
00671638_87a5cck10af906d0a8km6f41.jpg