— Toppolitikerne skryter av at det er fritt sykehus valg. Men jeg opplever det som en vits, sier Synneva Eldholm.

Hun sitter og nyter utsikten fra det nyoppussede rommet sitt på Bergen Røde Kors Sykehjem når BT kommer på besøk,

Hun trives med utsikten fra vinduet sitt

— Jeg er for gammel til å flyttes rundt. Mitt eneste ønske er å bli her.

På bordet ligger billedveven hun har under arbeid. Selv om helsen har skrantet litt i det siste, pleier hun fremdeles å sitte litt over håndarbeidet hver eneste dag.

I nabolaget

Synneva Eldholm har bodd i Øyjorden i 70 år. Bergen Røde Kors Sykehjem har vært en del av nabolaget. Og hun har hatt tilknytning dit i mange år.

Før hun selv ble bruker av dagsenteret, bodde mannen, Ingvald, her de siste fire årene han levde.

Siden 1998 har hun vært fast bruker av dagsenteret. De første årene kom hun hit to dager i uken, så ble oppholdet utvidet til tre dager ukentlig.

— Mor har alltid likt seg her. Personalet er så flinke til å aktivisere brukerne. Dessuten ser de til at brukere får den oppfølging de trenger. Jevnlig trening med fysioterapeut har gjort at mor har klart seg uten å bli rullestolbruker, sier sønnen Nils Eldholm.

Både moren, han og konen, Kari, ble svært skuffet og overrasket da Synneva fikk beskjed om at hun måtte flytte til Fyllingsdalen da hun i vår endelig fikk fast sykehjemsplass.

Ber om forklaring

— Mor har bodd i Øyjorden i 70 år og tilhører Bergenhus bydel. Bergenhus har ingen faste plasser på Bergen Røde Kors Sykehjem. De faste plassene er det Fana og Åsane som har, var beskjeden fikk da vi bad om en forklaring. Mor hører til på Ladegården Sykehjem som nå holder til Fyllingsdalen på grunn av ombygging, forteller Kari og Nils Eldholm.

Ekteparet har klaget på avgjørelsen til Forvaltningsenheten i Bergenhus bydel De har også skrevet brev både til byråd Trude Drevland og kommunaldirektør Finn Strand

— Hvis det er rett slik politikerne hevder, at det er fritt sykehusvalg i Bergen, må det være mulig for folk som bor i nærmiljøet til et sykehjem og søke plass der. Alt annet er å holde oss for narr, sier Eldholm.

— På forvaltningsenheten sier de bare at det er «logistikken som gjør at det må være slik». De tenker ikke på at det er mennesker som skal plasseres i sengene, sier sønnen.

Ny vurdering

Kommunaldirektør Finn Strand bekrefter at det skal være mulig å fritt velge sykehjem i Bergen.

— Ønsker beboere å komme et annet sted enn der de har fått plass, prøver vi så langt det er mulig å smi det til, slik at de får det slik de vil. Men det er ikke alltid vi klarer å oppfylle ønskene i første omgang. Vi har begrenset med sykehjemsplasser. Og det er ikke alltid det er ledig rom på sykehjemmet som står øverst på ønskelisten, forklarer han.

Strand sier han har lest brevet fra Kari og Nils Eldholm.

— Jeg skal også se til at det blir gjort en ny vurdering av Synneva Eldholms sak. Jeg har godt håp om at denne saken skal løse seg slik at hun blir fornøyd, sier han.

INGEN PAKKE: Synneva Eldholm (95) nekter å bli flyttet rundt som en pakke når hun endelig har fått fast sykehjemsplass. Hun vil bo på Bergen Røde Kors Sykehjem som hun kjenner gjennom mange år.
Arne Nilsen