Kjell Gravdal har skrevet mange tekster opp gjennom årene. Noen av dem har vært på trykk i BT og andre steder, men mange har ligget lagret.

Dette visste Olaf Sandahl, leder i Bergen Kulturforum. Siden kulturforumet er fem år i år, var det bestemt at årets sommeraktivitet skulle være litt annerledes enn foregående år. Derfor tok Olaf kontakt med Kjell, som også er medlem i kulturforumet, for å finne noen tekster som kunne tonesettes og bli en tilvekst til den eksisterende bergensiana.

Sunnmørsk tone

Her kom Helge Riise inn i bildet. Sunnmøringen som har mer enn 30 års fartstid blant bergensere, fikk en hel bunke tekster, og plukket ut ni som han har tonesatt.

I kveld kan man høre resultatet. Da skal Bergen kulturforums sanggruppe «På an igjen» fremføre «På kryss og tvers i Bergensvers» i Troldsalen på Troldhaugen som en del av «Festspill i hverdagen». Festspillene arrangeres denne helgen. Det hele starter med byvandring i rådhuskvartalet lørdag formiddag og avsluttes med dagstur til Øygarden i morgen.

— Tekstene beskriver en vårmorgen i Bergen. Man er på vei til arbeid, og på veien treffer man på en del ting og passerer forskjellige strøk. Derfor er det blant annet en tekst om Beffen, en om Fløyen og en uteligger på Nøstets historie fortelles, forklarer Kjell.

— Det er også en tekst som har fiskeperspektiv. De er glade for at kaiene er stengt!

Liker sånne folk

— Kjell er trofast mot rim og rytme, vi komponister liker sånne folk. I arbeidet med melodiene har jeg prøvd å være umiddelbar og gripe den første ideen, ikke forkaste 30 slik jeg ofte gjør. Arrangementene er tilrettelagt for både mannlig og kvinnelig solist og er enkle for kor å lære, sier Helge.

— Jeg synes tekstene har fått en bergensk tone, smiler Kjell fornøyd.

Olav, som er organisatoren bak, reklamerer litt for forestillingen som bare blir satt opp denne ene gangen i denne omgang: - Det er ennå noen få billetter igjen!