TOR KRISTIANSEN

— Mange kjenner seg 25 år yngre når de går herfra, sier Audkarin Norevik. Med bjelle fra en av de gamle bossbilene skaper hun ro på årets første pensjonisttreff i klubbhuset på Mulen. Snart bølger sangen kraftfull og medrivende. Det lyder som et Tensing-kor, men vi ser bare pensjonister omkring oss.

Gevinst for alle

«Litt lyrikk og musikk - det gir alle god fysikk», synger de.

Brødrene Hermansen leder allsangen slik de har gjort i fire år allerede. Denne gang er det tvillingene Gunnar og Arne som stiller sammen med Einar. Sanggleden har fulgt brødrene i mer enn 60 år. Einar forteller at de gir dem glede å lede sangen og de ser hvordan fjesene lyser opp hos pensjonistene som synger med. Her er gevinst for alle.

«Syng kun i din ungdoms vår.» - Sangtreffene betyr alt. Jeg har fått given tilbake etter ti år i Oslo, sier Evy Weebe. Hun fikk Varegg inn med morsmelken som barn og verdsetter fellesskapet. Tidligere venner i gaten fanget henne inn.

— Som barn slåss vi i gaten. Nå er vi bare venner, forteller Ellen Lentføhr. Treffene bidrar til at hun kjenner at hun lever. Arbeiderstrøkets samhørighet, der folk tok vare på hverandre, er der fortsatt.

Lillian Garen, som sitter mellom dem, kjenner det på kroppen. Vel bor hun i Fyllingsdalen, men en gammel Hødden-jente er Hødden-jente for livet. Det smittende gode humøret kan hun ikke unnvære.

«Ingen er så god som du. Ingen er så god som du.» Her er gladsanger, alvorssanger og kjærlighetssanger om hverandre. Tidligere rådmann Asbjørn Lie trakterer elpianoet med profesjonelt driv. Før han brukte all fritiden ved pianoet spilte han fotball - på Varegg.

Stimulerende miljø

— Utrolig flott stimulerende miljø, sier pensjonert trykkerimedarbeider Øistein Jellestad. Han gleder seg til hvert sangtreff og kan ikke unnvære dem.

Sangen og samholdet er så spesielt at Jan Lohne ergrer seg over at han ikke ble med langt tidligere. Ved hans side sitter sangfuglen John Fossheim med 54 års kormedlemskap bak seg. Siden 1939 har han vært med i Varegg og ser klarere og klarere hva idrettslaget betyr.

— Sangtimene er kjempeflotte. De løfter oss opp resten av måneden, påstår Bjørn Bringeland, som gleder seg over praten med gamle klassekamerater og fotballgutter.

«Oh, en gång jag seglar i hamn. En gång er du i min famn». - Allsang er ikke underholdning. Det er fellesskap og terapi, understreker Arne Hermansen som også håper politikerne forstår hva slike aktive fellesskap betyr.

SANGGLEDE: - Sangtimene løfter oss opp resten av måneden, sier (fra venstre) Bjørn Bringeland, Per Steinsvik, Hans J. Halsvik, Arne Carlsen og Osvald Kårstad. <br/>Foto: TOR KRISTIANSEN
FELLESSKAP: John Fossheim, nærmest, har vært med i Varegg i alle år. Jan Lohne, nummer to, ergrer seg over at han ikke ble med før. Kjell Lampe nederst ved bordenden.