– Det er en utrolig fascinerende historie som viser at Norge var en stormakt på den tiden, sier Karin W. Frølich, leder i Bøneskoret.

Koret hadde snakket om å dra på sin første utenlandstur, og bestemte seg for å kombinere det med nettopp historien om bergenske prinsesse Kristina. Med i kofferten er også en hymne skrevet spesielt til prinsessen. Den skal fremføres på graven hennes.

Lengtet seg til døde

Prinsesse Kristin ble født i 1233 som datter av Håkon Håkonsson. I 1258 giftet hun seg med spanske prins Don Felipe, fikk navnet Kristina, men døde barnløs fire år senere. Så mye mer vet man ikke om prinsessen, selv om det er blitt hevdet at hun rett og slett lengtet seg til døde. I 1958 ble sarkofaget hennes funnet i den lille byen Covarrubias i Spania.

— Jeg har hørt om Kristina-stiftelsen, som jobber for kulturutveksling mellom de to landene, og har vært fascinert av historien om prinsessen. Ekteskapet var en historisk begivenhet. I Håkon Håkonssons saga er det beskrevet som en hendelse på størrelse med Sigurd Jorsalfars reiser, og det er tydelig at hele Europa var oppmerksom på det som skjedde.

At det skulle inngås en allianse med Spania var det nok hennes far som bestemte, men det heter at Kristina selv fikk bestemme hvem av de spanske prinsene hun skulle gifte seg med, sier Frølich.

I Mariakirken i kveld

Bøneskoret har sunget flere av komponisten Johan H. Grimstads verk, og kontaktet han da reisemål og hensikt var bestemt. Resultatet ble en ti minutter lang hymne som forteller om de tankene Kristina hadde da hun forlot hjemlandet.

Selve turen til Spania er ikke før i september, men allerede i kveld skal hymnen urfremføres i Mariakirken. Da kommer en delegasjon fra Covarrubias til Bergen. De skal møte Prinsesse Kristina Stiftelsen, og i den forbindelse er koret spurt om å fremføre hymnen.

— Det blir spesielt å urfremføre den i Mariakirken, for det er godt mulig at Kristina gikk i akkurat den kirken. Egentlig skulle jo ikke hymnen fremføres før i høst, men vi har stått på de siste månedene for å øve den skikkelig inn, sier korlederen.

DØDE UNG: «Eg aldri mitt hjemland så fagert såg som då eg sa det farvel! Eg kjende at bakom åsane låg - heile mi unge sjel!». Det heter det i hymnen «Laudate dominum. Songen jomfru Kristin høyrde» som er skrevet spesielt til Bøneskorets reise av Johan H. Grimstad. Statuen av Kristina er laget av Britt Sørensen. Den ble satt opp da Covarrubias feiret tusenårsjubileum i 1978.<p/> FOTO: PRINSESSE KRISTINA-STIFTELSEN