Det er sur novembermorgen, og folk skynder seg forbi på vei til jobb og nok en arbeidsuke. Inne i restauranten i Bergen sentrum pyntes det til fest.

Middagsretter og ris i små hvite skåler, frukt og rullekake blir satt på bordene langs veggen. 10-12 kvinner har plassert seg på bønnematter på gulvet.

På et bord dekket av hvite duker, ved siden av bildet av Thailands kong Bhumibol, sitter to munker og synger.

De er bedt hit av den siktede kvinnen, som nettopp er løslatt fra varetekt.

— Jeg var så nedfor etter tre uker i fengsel. Det var en forferdelig følelse at politiet stormet inn her og jeg ble satt i fengsel. Jeg ba munkene komme for å rense ut det vonde, for at ingenting vondt skal komme inn her igjen, sier den thailandske kvinnen.

Munkene er kommet fra Thai Buddhist Community i Oslo.

— Vi har bare to munker, det er så dyrt å bo i dette landet, sier talsmann Siam Saenkhat, som er med på turen fra hovedstaden.

Munkene reiser ofte rundt i landet for å møte folk som behøver dem, ifølge munk Phra Samruat Kamonram.

Munkenes seremoni i restauranten handler om å vise måtehold for å leve et lykkelig liv. En skal ikke drepe, stjele, være utro, lyve eller drikke, formaner munkene. Over kvinnene risler de hellig vann fra en trebolle.

Så går de rundt i lokalene og skvetter vann i alle kroker for å rense ut det vonde. Når munkene har fjernet den dårlige energien fra politiaksjonen, er den siktede kvinnen klar til å starte på ny frisk.

— Det skal bli godt, sier hun.

Rune Sævig