Dampende gryter, kelnerkoret Arme Riddere og eksotiske smaksprøver. Showfaktoren var høy da den polske presidentfruen Jolanta Kwasniewska åpnet Matforum hos næringsmiddelkonsernet Rieber & Søn i går. En naturlig kobling, tatt i betraktning at konsernet har hatt sterke eierinteresser i Polen siden 1996.

Populære Jolanta — som i hjemlandet blir kalt «Sentral-Europas Hillary Clinton» - tok følge med dronning Sonja under statsbesøket i Bergen.

Mens kong Harald og president Alexander Kwasniewski tilbrakte formiddagstimene på Handelshøyskolen, kjørte konene sitt eget bergensløp.

Polske flagg

Utenfor Rieber-bygget i Nøstegaten venter små og store bergensere med norske og polske flagg. Mest spent av alle er Aleksandra Kjemhus (12) fra Landås. Med blomster i håret og folkedrakt fra Krakow, står hun klar med en røsslyngbukett til Polens førstedame.

Familien Kjemhus har bodd i Bergen i ni år. Likevel føler Aleksandra seg mest polsk. Iallfall i dag.

— Jeg synes det er veldig kjekt at de kommer hit, sier hun til BT.

- Trofast ambassadør

Kompetansesenteret Matforum er et avansert demonstrasjonskjøkken, til daglig bemannet av profesjonelle kokker. Men i går var det vikarenes dag ved grytene: Et nystrøkent, tilsynelatende vanlig kokkelag - helt til de åpnet munnen og sang «Makaronikokken» til ære for fru Jolanta og dronning Sonja.

I tillegg til besøket hos Rieber, sto både polsk samtidskunst hos Galleri 3,14 og intimkonsert på Troldhaugen på det såkalte «frueprogrammet».

— Dronning Sonja er her minst én gang i året. En trofast og god ambassadør for Edvard Grieg, mener intendant Erling Dahl jr.

Jolanta som president

Også polsk-norske Krystyna Skarstein satte stor pris på besøket hjemmefra. Hun arbeider i Rieber-konsernet, og har bodd i Bergen i tolv år.

— Besøket betyr veldig mye. Du vet selv hvilket bilde mange nordmenn har av Polen: Som et veldig fattig land. Derfor er et slikt møte svært viktig for å forbedre oppfatningen av Polen, mener hun.

Dette er det første polske statsbesøket i Norge siden tidligere president Leck Walesa besøkte Oslo og Narvik i 1995.

Ekteparet er svært populære i hjemlandet. Ikke bare er Alexander Kwasniewski den mest populære politikeren i Polen. Nå vil stadig flere ha konen som hans etterfølger. Spekulasjonene begynte da mannen ble gjenvalgt til sin siste periode for tre år siden.

Jolanta er en suksessrik jurist og eiendomsmekler, og kjent for sin aktive humanitær og sosiale innsats.

Den polske delegasjonen på tretten ble fulgt av minst like mange pressefolk fra hjemlandet under det to dager lange statsbesøket i Norge.

SYNGENDE SERVITØRER: Mannskoret Arme Riddere trakterte de prominente gjestene både med sang og mat hos Rieber i går.<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ