Minst 100 boss-syndere blir tatt i Bergen hvert år, men like mange slipper unna, sier en kontrollør i renovasjonsselskapet BIR.

Både privatpersoner og bedrifter blir tatt.

Kontrolløren Ragnvald (41) — han vil ikke ha etternavnet i avisen - løste saken da BIR fikk melding om misbruk av returpunktet på Stend i Fana.

Fant synderne

En nabo hadde filmet synderne, og varslet politiet. BIR satte Ragnvald på saken. Det viste seg å være to syndere. Politiet tok kontakt med den ene parten, som kom raskt og ryddet etter seg.

Men mesteparten av bosset lå fortsatt igjen. Ragnvald endte opp på andre siden av byen.

— Vi fant en del adressert post, som stammet fra et større boligkompleks i Sandviken. Da jeg besøkte dem, drev de med oppussing. Jeg snakket med en av beboerne, som gjenkjente det jeg hadde funnet, sier han til bt.no.

Tips? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

Tilfredsstillende

En velrenommert organisasjon i Bergen fikk regning for griseriet. De måtte betale over 2400 kroner for opprydning - og utgifter til detektivarbeidet.

Returpunktene skal ikke brukes av næringsdrivende og aksjeselskaper i det hele tatt.

— Det er tilfredsstillende å sende regning til de som gjør slikt. Det er ikke kjekt å ta slik forsøpling i nabolaget, sier Ragnvald.

Det er tilfredsstillende å sende regning til de som gjør slikt. Det er ikke kjekt å ta slik forsøpling i nabolaget. Ragnvald

De som er uenige i regningen, kan gå til klagenemnden som er felles for alle de ni kommuner som er deleiere i BIR.

— Men de fleste bare betaler i stillhet og gjør ikke noe mer, sier kontrolløren.

Laksevåg-punkt stengt

Bt.no skrev i sommer at bare ved ett punkt i Fana dumpes det 100 sekker med boss ulovlig hver uke.

Senest onsdag stengte BIR returpunktet på Laksevåg senter etter klager fra naboer.

— Folk er frekke som nøkken. De dumper matavfall og plast. Stend ble nok valgt fordi det ligger avsides, men punktet på Laksevåg har plenty med innsyn, sier kontrollør Ragnvald.

På Stend er tilbudet oppe til løpende vurdering.

— Vi registrerer fortvilelse hos naboer. Blir det flere grove forsøplinger på Stend, kan det bli aktuelt å fjerne punktet. Det er forferdelig hvis vi må gi dårligere kildesorteringstilbud fordi noen ikke klarer å oppføre seg, sier kommunikasjonsrådgiver Tina Skudal i BIR.

Som kartet til høyre viser, er det få punkter i nærheten av Stend.

— Folk får lenger vei. Vi ønsker at kildesortering skal være tilgjengelig og lavterskel, sier Skudal.

Ikke lett å sette opp nye

Men BIR må hvert år fjerne 3-5 returpunkter på grunn av misbruk, og det er ingen enkel jobb å sette opp nye.

— Med en gang vi skal flytte et punkt, begynner problemene: Er det privat eller offentlig grunn? Er det bekkalokk der, høytspentledninger, og nok svingradius, sier Skudal.

Hvis du ser andre som bryter reglene ved returpunkter, anbefaler BIR at du tar kontakt både med dem og politiet.

— Du trenger ikke å konfrontere noen direkte - det har ofte ingen hensikt, men skriv ned bilnummeret. Ta gjerne bilde også. Ingenting er bedre enn det, sier Ragnvald.

Diskuter saken under:

«SLENGER DET FRA SEG»: Ifølge BIR er det mange næringsdrivende som misbruker returpunktene. - De skal man henvende seg på gjenvinningsstasjonen, men det er billigere og lettere å slenge det fra seg. Det går utover natur og miljø, og fører til høyere gebyr, sier kontrolløren Ragnvald som tar «minst» 100 syndere i året.
BIR
FÅ I NÆRHETEN: Hvis returpunktet på Stend forsvinner, slik BIR vurderer, blir det lang vei til erstatningspunktet.
BIR