— Jeg liker ikke at de tjener penger på de pårørende. Hvorfor er det dyrere på Haukeland enn i sentrum av Bergen, undres Jannicke Kvamme.

Hva synes du om parkeringsprisene? Diskuter saken i kommentarfeltet nederst.

Med 25 kroner pr. påbegynt time legger P-Haukeland seg helt i øverste sjikt i byen. Døgnprisen er den aller høyeste.

Kvamme er fast gjest på parkeringen på Haukeland. Moren har kronisk lungebetennelse, og er innom nesten en uke i måneden. Dermed blir det ofte store utlegg for bergenskvinnen.

— Står du ett minutt over hel time, må du betale for en time til. Men det går ikke an å se på klokken når jeg besøker mamma, sier Jannicke Kvamme.

20 mill. årlig fra parkering

Bare to p-plasser i Bergen sentrum tar mer betalt for sirlig oppmålte kvadratmeter med asfalt. De er ved Torgallmenningen og Bryggen.

Også pårørende Marit Hauge reagerer.

— Nei, vet du hva. Jeg synes det er mye, sier Hauge mens hun stikker inn billetten i automaten på Haukelands inngangsområde. Hun har besøkt mannen sin i akkurat litt over to timer. Det koster 75 kroner. For den summen kunne Hauge parkert et døgn på Bygarasjen i Bergen sentrum.

Slike utlegg er det blitt hver dag i en ukes tid.

— For folk som er langtidssyke blir dette et problem. Du sitter ikke bare en time når du er på besøk, sier Hauge.

Det er Haukeland Universitetssykehus og Helse Bergen selv som driver parkeringshuset. I følge årsrapportene kommer det årlig inn nær 20 millioner kroner fra parkeringen.

Dyrere enn Oslo

Også andre sykehus tar godt betalt for plassene. Utenfor Rikshospitalet koster det 20 kroner timen. Ved sykehuset på Voss åtte kroner, mens pasienter og pårørende ved Sentralsjukehuset i Førde kan stå gratis.

— Den høye prisen skyldes nok en knapphetsfaktor. Det er kaos her hver eneste dag, sier Morten Johannesen, seksjonsleder ved Hospitaldrift sikkerhet. De er ansvarlige for parkeringen på Haukeland.

Informasjonssjef Mona Høgli i Helse Bergen unngår parkeringsavgiften ved å gå til jobb.

— Pengene går rett inn i driften. 20 millioner tilsvarer en sengepost med 20 senger, og parkeringen har heller ikke vært gratis å bygge. Men vi håper at flest mulig velger å kjøre kollektivt, sier Høgli.

400 plasser ekstra i 2008

Hun sier prisene blir vurdert hvert år. BT skrev om prisene også i 2002. Den gang var timeprisen 20 kroner. Hadde parkeringsavgiften fulgt utviklingen i konsumprisindeksen, skulle timeprisen i 2007 vært 21,50. Nå er den altså 25 kroner.

Styreleder i Helse Bergen, Ranveig Frøiland (Ap), sier hun ikke visste at Haukeland er landets dyreste parkeringssykehus.

— Jeg har parkert der mange ganger, og det er dyrt. Det er ikke til å komme unna, sier Frøiland.

— Kanskje det er verdt å se på prisene. Om det er noe vi kan gjøre, legger hun til.

Det er rundt 1500 parkeringsplasser på Haukeland. For tiden bygges det parkeringsplasser for ansatte ved Ulriksdal. Det vil i 2008 frigjøre rundt 400 p-plasser på Haukeland for pasienter og pårørende.

Hva synes du om parkeringsprisene? Diskuter saken i kommentarfeltet under.

SIV DOLMEN
SIV DOLMEN