Ingrid Frøysland (20) var en av mange syklister som fikk kjeft for å mangle lys under den årlige politiaksjonen nå i morges. Men politiet mener syklistene blir stadig flinkere til å huske lys.

— Utviklingen er svært bra. Av de cirka hundre syklistene vi har kontrollert til nå, er det kun 15 som har manglet lykt, sier politioverbetjent Jan Gunnar Bøe ved Bergen sentrum politistasjon.

Under den tilsvarende kontrollen i fjor manglet omtrent halvparten av syklistene lykt.

— Vi velger å tro at lyskontrollene våre faktisk virker, sier Bøe.

- Rimelig bra

Lyskontrollen har en positiv vri, ved at lyssynderne tilbys flett nye lykter - i stedet for et forelegg på 900 kroner.

Men litt kjeft må de altså tåle å ta med seg.

— Oppsummert viser aksjonen at opp mot en tredjedel ikke bruker lys. Da har vi kontrollert cirka 200 syklister, sier Bøe.

— Og hvordan vil du karakterisere det resultatet?

— Det er rimelig bra, og en klar forbedring av resultatet fra den tilsvarende aksjonen i fjor. Men vi har åpenbart en stor pedagogisk oppgave med å nå fram til de syklistene som ikke gidder å bruke lys. Noen mener rett og slett at det er unødvendig.

Bøe sier at de for alvor tok tak i sykkellys-problemet for seks-syv år siden. Da syklet mellom 60 og 70 prosent uten lys på tohjulingen.

— Resultatene fra i år viser at det i hvert fall har skjedd noe med holdningene. Det beste er å se at det nytter, sier overbetjenten ved trafikkseksjonen.

Er syklistene flinke nok til å følge trafikkreglene? Diskuter saken her!

ØRJAN TORHIEM