«Alt disse ungdommene får til», tenkte Vigdis O. Brakstad da noen venner av barna hennes syklet Nordkapp-Lindesnes i fjor sommer. Den neste tanken fikk henne til å ringe sin sprøeste venninne. For hvorfor i all verden skulle ikke to damer i 50-årene kunne gjøre det samme?

Treningsplan ý

Ragna Langlo kastet seg med på eventyret og i september satte de to opp en treningsplan. Den ble aldri iverksatt.

— Den største forberedelsen jeg gjorde var å klippe håret kort, forteller Ragna og ler.

Det er imidlertid ikke helt sant. Noen turer rundt Nordåsvannet ble det. Dessuten syklet de tur-retur Bergen Mosterhamn og en tur fra Dale via Bergsdalen og Voss til Ulvik. Det ga mersmak.

Med ullundertøy, regnklær, T-skjorter og sykkelbukser i bagasjen, trødde de spreke damene av gårde fra Nordkapp-platået 14. juni.

I løpet av de fem ukene mot målet i sør, har de hatt strålende sol og plaskende regn. Men bare en vakker øy i havgapet utenfor Helgelandskysten klarte å stoppe damene. Da de kom til Træna, tok de en hviledag bare fordi det var så utrolig vakkert.

Life after 30...

De to venninnene har syklet mellom åtte og ti mil om dagen i fem uker, men påstår at det ikke har satt seg i benene på andre måter enn at de bare er blitt sprekere og sprekere.

— Fast i fisken og sprettrumpe, kommenterer Ragna og ler godt. Nå er formen så bra at hun skal kjøpe ergometersykkel for å holde den ved like.

Det er ikke bare damene selv som gleder seg over styrkeprøven de har bestått. På veien traff de en ung, tysk jente. Da hun hørte hvor de hadde tenkt seg, spurte hun høflig hvor gamle de var. Svaret gjorde henne overlykkelig.

— There is a life after 30 (det er et liv etter 30), utbrøt hun.

NESTEN I MÅL: Vigdis O. Brakstad og Ragna Langlo tar en liten pause, bare to mil fra målet etter fem fantastiske uker gjennom Norge på langs.<p/> FOTO: NILS BERNT RINDE, AVISEN LINDESNES
PÅ HJUL: Fem uker på sykkelsetet har vært en sann fryd, ifølge de to venninnene som har syklet fra Nordkapp til Lindesnes.<p/> FOTO: NILS BERNT RINDE, AVISEN LINDESNES