Fra Havanna til Santiago de Cuba, helt øst på den karibiske øya, nøt 43-åringen kilometer for kilometer. Sykdommen til tross, Claus Ingebrigtsen holdt bra tempo og lå i teten av racergruppen av fredsrittet Bike for Peace i norsk regi.

Til daglig er Claus lærer ved Krohnsminde videregående skole, og fungerer stort sett bra. Men i fjor var han borte fra jobb i seks måneder.

Trengte hjelp

— Jeg fikk MS i 1997, men ville ikke innse det. Jeg begynte å trene mer enn noen gang, hadde lite kontakt med helsevesenet og ville fortrenge virkeligheten. Det var egentlig noe tull. Etter to år ble jeg dårlig, og måtte innse at jeg trenger hjelpe.

— I fjor var jeg skikkelig dårlig lenge. Jeg snakket snøvlete, hadde dobbelt syn og gikk ustødig. Akkurat nå føler jeg meg bra, men jeg vet at jeg kan få tilbakeslag når som helst. Det er det som er verst med MS: Usikkerheten, sier Claus Ingebrigtsen til Bergens Tidende mens han slapper av ved bassengkanten ved hotellet etter endt sykkeløkt.

På den eksotiske karibiske øyen trives 43-åringen godt på sykkelsetet. Solen og varmen er behagelig, naturen vakker og mange hyggelige mennesker møter ham på veien fra Havanna til Santiago de Cuba.

Nydelig sykkeltur

— Sykkelforholdene er helt topp her. Gode veier og lite trafikk er fint for oss syklister. Dessuten gjør varmen godt for meg, selv om mange sier at varme ikke er så bra for folk med MS.

— Jeg liker opplegget på turen, vi får syklet under bra forhold og sett veldig mye under hele turen. Vi stopper opp og snakket med lokalbefolkningen, og blir rett som det er invitert hjem til folk, forteller 43-åringen, som gjerne anbefaler folk å bli med på fredsritt til Cuba.

— Alle som liker å sykle kan klare å være med her. Dersom man blir slitne, er det bare å stige av sykkelen og ta plass i bussen til man har samlet krefter, sier Claus.

Selv vil han svært gjerne dra ut på flere sykkelturer ute i verden, spesielt i Sør-Amerika.

— Peru og Bolivia er land som lokker, og jeg blir gjerne med Bike for Peace på flere turer. Alt avhenger av hvordan syklingen fungerer. Jeg føler meg avhengig av å trene, og nå er syklingen min beste løsning for det - og jeg håper jeg får fortsette lenge med det, sier bergenseren.

En bragd

I var 16 nordmenn med på det rundt to uker lange fredsrittet i Cuba. Svaksynte Tore Nærland fra Rogaland, som står bak prosjektet Bike for Peace, har siden slutten av 1970-tallet arrangert en rekke sykkelturer verden over for fred, vennskap, atomnedrustning og for å bedre de funksjonshemmedes forhold.

Turleder Tore Nærland er full av lovord over Claus Ingebrigtsen innsats.

— Det er fantastisk å ha med folk med den viljen og det humør som Claus har. Det han har gjort, er en stor bragd, sier Nærland til Bergens Tidende.

FREDSTUR: - Å sykle med Bike for Peace er en opplevelsestur, mener Claus Ingebrigtsen (til venstre) Her sammen med Jan Christensen fra Kongsberg som også har MS og den svaksynte fredsaktivisten Tore Nærland (i midten). I alt 16 personer deltok på fredsrittet i Cuba over to uker. <br/>FOTO: ØRJAN BRATTETVEIT