Fredag sitter han på flyet på vei til Tunisia. Om sju uker tar han sikte på å være framme i Lagos, Nigeria. Om alt går bra.

— Jeg vet jeg kan greie det. Hadde jeg ikke visst det, ville jeg ikke prøvd, sier han.

Helge Hjelland er en hardhaus. Det å sykle i sand , sand og atter sand blir omtrent som å gå på ski over Nordpolen, tror han. Kampen mot naturkreftene er sammenlignbar, og noe man kan forberede seg på, mener han.

Men i motsetning til de siste tiders polfarere har Hjelland ingen back up, ingen satelittelefon å ty til. Heller ikke har han noen sponsor i ryggen. Hjelland har rett og slett bare seg selv å stole på.

— Det blir helt sikkert et slit, dag ut og dag inn. Selv synes jeg det er helt greit at jeg ikke har kontakt med utenverdenen. Det betyr at jeg må være skjerpet hele tiden. Min garanti er at jeg holder hodet kaldt.

Algerie blir tøft

— Jeg er forberedt på at Algerie blir den største utfordringen. Det er kontrollposter i hvert veikryss, og soldatene har stor makt. Men om Gud vil - fritt fra islam - bør jeg greie å snakke og kanskje betale meg videre.

Hjelland skal deler av strekningen følge gamle kamelruter. I 60-årene ble det plassert oljefat som veivisere, men de fleste er visstnok blitt naturkreftenes rov. Sandstorm er ikke noe ukjent fenomen i disse trakter.

— Med gunstig vind i ryggen er planen min å bruke 5 dager på dette strekket. Så langt sør blir det fort 35 grader varmt selv midtvinters, men om natten hender det at temperaturen faller til under minus 10.

Vil drikke urin

— Hva med drikke?

Det er viktig å ha med seg masse vann, men på dette strekket er jeg innstilt på å drikke min egen urin.

For de som måtte lure: Hjelland lager seg til en filtreringsordning ved hjelp av sand, en grop og plast som gjør at det går å drikke "destillert" urin. Det smaker pyton, innrømmer han, men bidrar til å opprettholde veskebalansen.

Tidligere har Helge Hjelland syklet jorden rundt, det brukte han 1 år og 28 dager på.

Sahara blir noe helt annet. Hjelland skal sykle fra kyst til kyst - fra Middelhavet til Atlanterhavet. Han vet at det ikke blir noen søndagstur.

UTFORDRER EGNE GRENSER: – Jeg møtte en japaner i Hiroshima da jeg syklet verden rundt. Han hadde prøvd seg på Sahara, men hadde måttet gi opp. Siden har Sahara ligget der som en utfordring, forteller Helge Hjelland.
Foto: Jan M. Lillebø