• På det meste talte jeg 79 biler per minutt, sier Bård Aase, som sykler fra Birkelundstoppen til Nordnes hver morgen.

Se video øverst i saken

Hver morgen klokken åtte skal Bård Aase flytte seg fra Birkelundstoppen og inn til sentrum. Forskjellen på Aase og mange andre med samme agenda, er at Aase setter seg på sykkelen, i stedet for i bilen.

— Det er verst fra Birkelundstoppen frem til Haukeland sykehus. Det er på den strekningen jeg passerer flest biler, sier han.

Tilsammen anslår han at han suser forbi rundt 200 biler hver dag.

— På vei ned fra Haukeland sykehus talte jeg 79 forbikjørte biler i minuttet, sier Aase.

20 min til Nordnes

Aase sykler fra Birkelundstoppen til jobben på Nordnes hver morgen. Med en levering i barnehagen bruker han 35 minutter, og anslår at det ville tatt omtrent 20 minutter uten leveringen.

— Jeg må jo dusje når jeg kommer frem, men det gjør man jo stort sett hver dag uansett. Så det kan jeg like gjerne gjøre på jobben, sier han.

Jobben hans er i Vizzrt, som blant annet lager grafikk til nyhetssendinger.

Ofte raskest

Hulda Tronstad fra Syklistenes landsforening er ikke overrasket over resultatet.

— Særlig på litt regntunge dager når mange velger bilen, er det ekstra gøy å sykle forbi med et smil, sier Tronstad.

Hun sier det som regel går raskere å sykle til byen enn å ta bil eller kollektivtraffikk i de store byene.

— I undersøkelser gjort av Forbrukerrådet, NAF og oss, vant sykkelen i de feste sammenhenger, både i Oslo, Stavanger og Bergen, sier Tronstad.

— Når byene vokser, blir fremkommeligheten bare viktigere. Jeg håper mange som ser denne videoen blir misunnelige og prøver selv.

Filmet og la ut

Aase har filmet en tur fra Landås til Danmarks plass. I videoen har han lagt inn kommentarer hvor han måler farten sin - ikke i kilometer per time, men i biler per minutt.

— Jeg har lagt ut videoen for å spre det glade budskap om sykling, i tillegg til å øke bevisstheten om at det må vises hensyn til oss også.

Han mener flere bilister mangler respekt.

— Mange bruker bilen til å presse oss inn til kanten fordi de mener vi hører hjemme der, men det er ikke riktig. Vi kan i prinsippet bruke hele veibanen om vi vil. Hvis man i tillegg holder fartsgrensen, er det ingen grunn til å ligge langs kanten. Det kan til og med være farligere, siden man er mindre synlig, sier Aase.

Gått ned 50 kilo

I tillegg til fordelene for sykleren selv, mener Aase at vi har et ansvar til ikke å belaste andre for mye.

— Noen av de som står i stampe her hver morgen har ikke andre muligheter, men jeg mener at vi som har det, har et ansvar til å gi plassen til de som virkelig trenger den, sier Aase.

Han ber flere prøve et alternativ til bilen.

— Om bare en andel kan få det til å funke uten bilen, så hjelper det alle, og ikke minst også på byluften.

For sin egen del har han hatt stor personlig gevinst.

— For tre fire år siden viede jeg over 150 kg. Nå veier jeg rundt hundre. Det er vanskelig å få tid til å trene i hverdagen, men nå får jeg det unna på vei til og fra jobb, sier han fornøyd.

Kan du sykle til jobben?