• Jeg har lenge hatt lyst til å sykle en skikkelig langtur, men ville at det skulle bli noe mer enn en egotripp, forteller Rune Landro (47), en sykkelglad rektor fra Øygarden.

I helgen trår han de første meterne på den lange veien fra Nordkapp til Lindesnes, til inntekt for kreftsaken. Hele 2700 kilometer skal han sykle. Til en pris på en femtilapp pr. kilometer skulle det bli 135.000 kroner til Kreftforeningen dersom sykkelentusiasten får solgt alle milene.

— Jeg har satt av inntil tre uker til turen. Hvor lang tid det tar, er avhengig av vær og vind, forteller han.

Det betyr omtrent 15 mil og syv timer på sykkelen hver dag, men Rune er ikke redd for å bli støl. Noen hviledager er heller ikke lagt inn i planen foreløpig.

— Det får jeg ta når det blir nødvendig. Turen blir nok tøff, men jeg gruer meg ikke. Jeg håper bare jeg klarer å løfte blikket litt fra den hvite stripen og se litt av det vakre landet vårt, sier syklisten.

Rune skal sykle alene, uten følgebil, og håper den nyoverhalte sykkelen ikke går i stykker på de aller mest øde strekningene. Alt han har med seg av utstyr, telt og ligger i tilhengeren og en sekk på ryggen.

— Jeg regner med å spise en del veikromat på turen, så kanskje jeg spiser meg opp igjen det jeg går ned på syklingen, smiler han.

Nettside fra turen

To av Runes sykkelkamerater har opplevd å miste sine nærmeste på grunn av kreft; den ene en datter på ti år, den andre en kone.

— Opplevelsene kom ganske tett og var tøffe for alle i miljøet. De gjorde sterkt inntrykk på meg, forteller Rune.

Underveis skal han dele ut brosjyrer om turen og Kreftforeningen og selge kilometerne han legger under hjulene sine. Sponsorene kan lese om fremgangen hans på hjemmesiden www.bike-to-anywhere.com, som Runes sønn Victor skal sørge for å oppdatere hver dag.

Skal bare tenke på veien

Rune har drevet med sykling i syv år, og deltatt på de fleste rittene i nærheten av Bergen. Trondheim-Oslo har han også syklet.

— Men jeg har lenge hatt lyst til å ta den skikkelig lange turen. Samtidig er det fint å kunne gjøre denne egotrippen litt mer meningsfull ved å jobbe for en god sak, sier Rune.

Og Kreftforeningen er takknemlig for at bergenseren har bestemt seg for å tråkke Norge på langs.

— Det er kjempepositivt at noen tar et slikt initiativ! Vårt arbeid er basert på innsamlete midler, og dette er en flott måte å synliggjøre det på, sier Anne Kristin Dobbe Eikaas og Torill Hellem, sykepleierkonsulenter i Kreftforeningen.

Rune ser frem til å komme seg ut på veien søndag og få en ferie fra den krevende jobben som rektor for Alvheim og Bakken skuler.

— Jeg gleder meg aller mest til å ikke ha noe annet å tenke på enn å komme meg fremover, forteller han.

<b>SYKLER FOR KREFTSAKEN:</b> Rune Landro skal begynne den lange sykkelturen på Nordkapp førstkommende søndag. Om tre uker har han syklet de 2700 kilometerne til Lindesnes, til inntekt for Kreftforeningen.<br/>FOTO:HELGE HANSEN