Det er midt i ettermiddagsrushet, og bilene dundrer forbi Danmarks plass. Opp bakken fra Gamle Nygårdsbro kommer Henriette Kalvø og Gunnar Gamlem side om side i fint driv. Problemet er bare at de to sykler feil vei.

Nymerket sykkelfelt

De hvite pilene som er malt på sykkelfeltet i kjørebanen indikerer klart at trafikken her bare skal gå i en retning.

— Jeg bor rett her borte og skal snart svinge opp til venstre. Da er det så tungvint å krysse veien for å bruke sykkelfeltet på den andre siden det lille stykket, forklarer Henriette Kalvø.

— Jeg tenkte meg rett og slett ikke om. Har aldri lagt merke til at det har vært piler som viser fartsretningen før, unnskylder Gunnar Gamlem seg.

Den unge syklisten har rett. Frem til for noen få uker siden var det bare sykkelfelt i nordgående retning mellom Florida og Forum kino. Syklister måtte enten bruke samme felt i begge retninger, eller benytte seg av fortauene. Nå er nytt sykkelfelt opprettet for sørgående trafikk, og feltene i begge retninger er tydelig markert med sykkelsymboler og piler som indikerer fartsretningen.

- Syklister er late

Men det kan virke som om gamle vaner er vonde å vende for syklistene i Bergen. Sykkelentusiasten Eivind Lowzow møter daglig syklister i feil retning når han er på vei fra jobben i Fjøsangerveien til hjemmet i Åsane.

— Farlige situasjoner kan lett oppstå. Jeg legger meg som regel ut i bilveien for ikke å krasje med dem. Andre ganger sykler jeg rett på for å markere at det er jeg som sykler i riktig retning, sier Lowzow.

Han er oppgitt over sine medsyklister, og tror sykkelkaoset skyldes latskap.

— Folk gidder rett og slett ikke å sykle på riktig side av veien. Da bør de i alle fall holde seg på fortauet, sier han.

Sykling mot kjøreretningen er ikke tillatt i sykkelfelt i kjørebanen, selv om det bare finnes sykkelfelt på den ene siden av veien. For gang- og sykkelveier er reglene annerledes. Her er det tillatt å sykle i begge retninger.

- Et fremskritt

Eyolf Langmyhr, styremedlem i Syklistenes Landsforbund i Hordaland, mener de nye sykkelfeltene i begge retninger over Gamle Nygårdsbro er et fremskritt. Han sykler selv daglig denne utsatte strekningen, og innrømmer at han ofte har møtt syklister i feil retning i sykkelfeltet mellom Florida og Forum kino på Danmarks plass.

— Spesielt tror jeg det er mange nye studenter som synder mot trafikkreglene her, sier han.

Men han er glad for det er merket sykkelfelt i begge kjøreretninger til og fra Danmarksplass og tror det nå blir slutt på feilsyklingen.

LATE SYKLISTER: Eivind Lowzow (til h.) er oppgitt over medsyklister som ikke gidder å holde seg på riktig side av veien. Her kommer Henriette Kalvø og Gunnar Gamlem syklende mot kjøreretningen i sykkelfeltet..<p/>HELGE SKODVIN (foto)