• Pling, pling, pling! Når flere hundre unge og gamle syklister skal ut på tohjulstur i Ytrebygda høres det lang vei.

Gule, blå, grønne og rosa sykler, med og uten støttehjul og barnesete myldrer på parkeringsplassen ved Sandsli Sportssenter. Tilsynelatende et kaos på hjul, men effektive fotballjenter i 10-11-års alderen har full kontroll på påmeldte, kart, løypebeskrivelse og sykkeltesting.

— Sykling er hobbyen min! Det er gøy å ha en fin sykkel og være flink til å sykle, forteller en kry Ruben Stavang (6 ½). Det unge naturtalentet har behersket tohjulingen sin lenge allerede, og tar den vanskeligste sykkelprøven lett som en slak nedoverbakke. Han kjører slalåm, svinger, bremser, saktesykler, plukker opp en kloss og lager åttetall, og trenger nesten ikke hjelp fra løypeviserne Regine Birkeland (10) og Emelie Larsen (11).

— Men planken var litt vanskelig, innrømmer Ruben, som er med på sykkeldagen i Ytrebygda sammen med mamma Kari Stavang for første gang. Sammen gleder de seg til å forsvare Skranevatnet skoles ære i deltakerkonkurransen.

Bedre standard på syklene

— De siste fire årene har Liland skole fått med seg sykkelen i premie for best elevdeltakelse. Vi satser på å få den femte i dag, for vi bruker dem i undervisningen, sier Einar Myklestad med et lite smil. Han er lærer på Liland skole og muligens en smule partisk, i tillegg til å være koordinator for sykkeldagen, som i går ble arrangert for åttende gang i samarbeid mellom skolene og menighetene i området, Trygg Trafikk, Fana Lensmannskontor, Fana I.L og Sandsli Sportssenter.

— Med økt trafikk er myke trafikanter avhengig av gode ferdigheter. Og for å bli flinkere syklister, er vi nødt til å øve oss. Derfor har vi stor tro på dette her, sier Myklestad.

Også Inge Nordhus fra Ungdomsseksjonen ved politistasjonen i sentrum, mener folk blir mer bevisste av sykkeldagen.

— Jeg har vært her og sjekket sykler noen år, og standarden har kommet seg. Men fremdeles glemmer mange å ta hjelmen ordentlig på, og kjører uten den påbudte ringeklokken, sier han.

Dukkepassasjer

Med seg på den lange eller korte løypen i nærområdet får deltakerne med seg kart, veibeskrivelse og et spørreskjema om trafikkregler for syklister. For flere var det årets aller første tur på egne pedaler. Og med sykkelprøven fullført, kjøretøyet politisjekket og bremsene strammet, gjenstår det bare å telle ned til start. For på sykkeldagen går det ikke noe startskudd, i Ytrebygda teller man ned til fellesstart i kor.

Utålmodige unge syklister med sykkelshorts og hansker plinger litt med klokken for å få tiden til å gå. Kristine Gjerde (6 ½) sjekker at hennes passasjer, dukken Celine, sitter som hun skal i barnesetet på den rosa sykkelen.

— Egentlig skulle Bamse også være med og sitte i kurven foran. Men han ville ikke likevel, og ble igjen hjemme, rekker Kristine å forklare før starten går og alle syklene suser av gårde.

Vel, Bamse, du gikk nok glipp av en kjempefin tur!