Det kommer frem i en fersk dom fra Bergen tingrett. Der er en mann i 30-årene dømt til fengsel i ett og et halvt år for grov mishandling av samboeren. Ifølge dommen forklarte kvinnen i retten at hun ikke ønsket at samboeren skulle straffes. Hun mente heller at han burde behandles. Paret bor fortsatt sammen.

— Det er svært alvorlig vold kvinnen er blitt utsatt for, sier Janne Ringset Heltne, aktor i rettsaken.

- I «bolehumør»

Fra sommeren 2009 til høsten 2013 er han funnet skyldig i å ha utøvd vold mot henne. Ifølge dommen slo han henne i ansiktet, dunket hodet hennes i veggen og tok kveletak på henne slik at hun ble påført en rekke hevelser og bloduttredelser i ansiktet sommeren 2009. Mannen ruset seg mye på denne tiden, og samboeren beskrev ham for å ha vært i «bolehumør».

Rykket ut seks ganger

En krangel oppsto, og han angrep henne i deres hjem. Hun ble lagt i bakken, og mannen holdt over hennes nese og munn slik at det svartnet for henne. Politiet kom til stedet, men trakk seg tilbake da mannen forklarte at det hadde vært en krangel og samboeren sov. Dagen etter oppsøkte hun lege.

«En sykepleier begynte å gråte da hun så hvordan fornærmede så ut», heter det i dommen.

— Totalt har politiet rykket ut seks ganger i forbindelse med vold mot kvinnen, opplyser Ringset Heltne.

Henla første anmeldelse

De første voldshandlingene skjedde et annet sted i Norge. Da paret flyttet til Bergen, fortsatte mannen å slå henne. I september 2010 slo han henne i deres bolig i Bergen. Han truet også å kaste henne utfor en balkong, ifølge dommen.

Sommeren 2011 skubbet han henne slik at hun falt i bakken i nærheten av deres hjem. Han tok tak i håret hennes og slo hodet mot bakken. Noen dager senere var det et nytt voldstilfelle i deres hjem. Det neste voldstilfellet kom så etter 20 måneder.

Da trykket han hodet hennes opp mot veggen og slo henne i ansiktet i deres hjem i Bergen. Høsten 2013 slo han henne og tok kvelertak på henne, også det i hjemmet i Bergen.

— Vi henla første sak som vi etterforsket her i Bergen, da det var et problem å få tak i fornærmede. Da vi flere ganger rykket ut til adressen deres, ble det et omfang som gjorde at vi kunne ta saken til retten, sier Janne Ringset Heltne.

Fikk ikke medhold

Mannens forsvarer mente at klienten ikke burde dømmes etter straffelovens paragraf 219 som gjelder familievold. Eirik Nåmdal mente han heller burde straffes for flere tilfeller av legemsfornærmelse. Han argumenterte med at vold og trusler ikke hadde vært et gjennomgående mønster.

Dette var ikke retten enig i. Over lang tid har han «lagt for dagen et vedvarende handlingsmønster hvor han har utøvd vold og fremsatt trusler mot samboeren sin», heter det i dommen.

- Måtte rømme

Ved sin oppførsel skapte han en tilværelse preget av usikkerhet og frykt. Flere ganger måtte kvinnen rømme fra leiligheten.

«I straffeskjerpende retning viser retten til tiltaltes vedvarende handlingsmønster hvor han har utøvd alvorlig og kraftig vold mot fornærmede som blant annet har påført henne hjernerystelse, hevelser og bloduttredelser, det store skadepotensialet volden mot hodet og hals representaerte, og den frykten fornærmede opplevde som følge av tiltaltes vold og trusler.»

Retten mener at handlingene ikke blir mindre straffverdige selv om paret fortsatt bor sammen.

Forsvarer Nåmdal ønsker ikke å kommentere dommen fordi han ikke har mottatt den ennå.

— Vi mener det er gjentakelsesfare og har bedt om at mannen ble varetektsfengslet, uten å få medhold, sier Janne Ringset Heltne.