En 22 år gammel psykiatrisk pasient på Sandviken sykehus er tiltalt for grov vold og trusler mot både ansatte og en medpasient.

Onsdag 24. juni i fjor skal hun ha brent en sykepleier med en sigarettglo i forbindelse med krangel om utlevering av medisiner.

Hun skal også ha skåret pleieren i armen med delene fra en knust kopp. Kvinnen er nå tiltalt for vold under særdeles skjerpende omstendigheter fordi hun brukte særlig farlig redskap.

Det skjer dessverre hele tiden at våre ansatte blir utsatt for vold og trusler fra pasienter. Kristin Jordheim Bovim, klinikksjef

Tilregnelig

I forbindelse med basketaket skal hun også ha kastet kokende varmt vann over en annen pasient på avdelingen. Offeret fikk annengrads forbrenning.

Den 22 år gamle kvinnen er også tiltalt for flere ganger å ha kommet med trusler om at hun ville drepe eller skade ansatte på det psykiatriske sykehuset.

— Vi ser svært alvorlig på at helsepersonell blir truet. De har en oppgave med å ivareta pasienter. Da skal de være forskånet fra å oppleve vold og trusler, sier politiadvokat Harald Bilberg.

Den 22 år gamle kvinnen er vurdert som strafferettslig tilregnelig av sakkyndige.

- Skjer hele tiden

— Det skjer dessverre hele tiden at våre ansatte blir utsatt for vold og trusler fra pasienter. Vi topper nok statistikken i Helse Bergen, sier Kristin Jordheim Bovim, klinikksjef ved Sandviken sykehus.

Alle voldsforhold og trusler blir registrert i statistikken til HMS-avdelingen i Helse Bergen.

— Det blir ført nøye statistikk over det som skjer, men langt fra alle saker blir meldt til politiet. Noen ganger er pasienter så hinsides utenfor tilregnelighet at det ikke har noen hensikt å anmelde dem, sier klinikksjefen.

Alvorlig avvik

— Hvordan takler de ansatte ved Sandviken å arbeide med denne gruppen pasienter?

— Det er forskjellig fra person til person. Vi har gode opplæringsprogrammer på hvordan man skal takle truende og voldelige pasienter. Noen blir gode på dette, mens andre er engstelige og redde i den jobben de skal gjøre, sier Jordheim Bovim.

I denne konkrete saken gikk også volden utover en medpasient som endte opp med å bli forbrent av kokende vann.

— Dette er et alvorlig avvik og noe som absolutt ikke skal skje. Her må vi gå gjennom rutinene våre og vurdere om vi har hatt godt nok vakthold eller latt pasienter som ikke burde være sammen likevel være på samme rom, sier Jordheim Bovim.

Advokat Stig Åkenes Johnsen representerer den 22 år gamle tiltalte kvinnen. Han vil ikke kommentere saken.