Det flunkende nye bosenteret til 85 millioner kroner sto innflyttingsklart i juni. Fire måneder etterpå kan kommunen bli tvunget til å legge nytt gulv.

— Noe må skje, og det må skje fort. Belastningsskadene er store, sier hovedverneombud for Fana bydel, Jan Fredrik Larsen.

Hode, skulder, kne og tå

Mange av de 80 ansatte sliter med rygger som slår seg vrange og ledd som knirker. Hittil er tre sykemeldt etter ublide møter med betonggulvet, skriver Fanaposten.

— Arbeidsdagen blir tyngre. Vi kjenner det i knærne, hoftene, ryggen og nakken. Kort sagt ý overalt, sier hjelpepleier Maria Carlson til Bergens Tidende.

Nå kjøper pleierne spesialkonstruerte sko med fjæringer for å holde det gående.

— Vi går flere kilometer daglig. Foreløpig er jeg ikke særlig plaget, men jeg frykter skader senere i livet, forteller Ingvill Otneim, også hun hjelpepleier.

Bekymret for de ansatte

Odinsvei bosenter er todelt. I serviceboligene er det lagt et såkalt korkment mellom betongen og gulvbelegget for å dempe trinnlyden. Det gjør også gulvet mer behagelig å gå på.

I sykehjemsdelen er det derimot kun lagt et tynt linoleumsbelegg oppå betongen.

— Vi har tatt opp saken med bydelen og utbyggeren. Jeg er bekymret for de ansattes helse, sier senterstyrer Anne-Lise B. Neteland.

Ingen løfter

Byggherren - Bergen Bolig og Byfornyelse (BBB) - vurderer nå om det må legges nytt gulv. Det vil koste flere hundre tusen kroner.

— Vi tar dette alvorlig. Når brukerne klager, må vi ta hensyn til det. Det er resultatet som teller. Vi vurderer nytt gulv, men ser også på andre alternativer. Det kan jo være andre forhold enn gulvbelegget som spiller inn. Blant annet er skikkelig fottøy viktig, mener utbyggingssjef Harald Holmås.

«Fulgt boken»

Han presiserer at BBB har fulgt boken.

— Det er ikke i strid med forskriftene å legge linoleum rett på betong, slår utbyggingssjefen fast.

Også arbeidsmiljøseksjonen i Bergen kommune skal nå kikke nærmere på gulvene i Odinsvei bosenter.

— Jeg er ikke kjent med saken, men vet at den ligger på pulten vår. Folk som blir syke av hardt gulv har jeg ikke hørt om før, forteller seksjonsleder Mariann Alvheim Andersen.

BEINHARDT: Tynt linoleumsbelegg rett oppå betongen holder ikke for kjappe føtter.
FOTO: TOR HØVIK