— Fortvilende, selvsagt. Nå mister jeg jobben. Ny førerprøve kan jeg ikke regne med å få ta før i september, sier Hansen, som har vært yrkessjåfør i ti år.

Ti år om gangen

Og ti år er nettopp problemet. Hvert tiende år må alle førere av tunge kjøretøy fornye førerkortet sitt. Forrige tirsdag var siste frist for Hansen. Han avtalte derfor med arbeidsgiveren flere dager i forveien at mandag måtte han bruke ettermiddagen hos veimyndighetene i Fyllingsdalen.

— Men forrige helg ble jeg syk og hadde ikke mulighet til å komme meg hit ut som planlagt, forteller han foran inngangen til veikontoret.

Hansen var syk hele forrige uke og skaffet seg sykemelding for å være sikker på at det ikke skulle bli noe trøbbel, men det var ikke godt nok.

- Sykmelding hjalp ikke

Da han troppet opp mandag ville ikke saksbehandleren på trafikkstasjonen se sykmeldingen en gang.

— De sa at det ikke hjalp uansett. De mente jeg hadde hatt god nok tid på å fornye sertifikatet før jeg ble syk.

— Selvsagt kunne jeg gjort det før, men jeg synes likevel systemet er utrolig firkantet.

Hansen viser til at han nå er permittert fra jobben og at arbeidskontoret blir neste stopp.

— Sjefen min har ingen andre jobber til meg. Nå blir jeg gående uten arbeid i lang tid. Jeg må først ta kjøretimer, og har fått beskjed om at førerprøven kan det ta lang tid før jeg får ta. Kanskje ikke før godt ut i september, fortviler Hansen.

- Alle taper på dette

Han mener det er dårlig samfunnsøkonomi å ha et så steilt system, hvor staten nå må betale ham penger for et regelverk de selv har skapt.

Sjefen gir Hansen full støtte.

— Vi vil selvsagt ha ham i arbeid, men vi har bare sjåføroppdrag. Dette skaper problemer også for oss. Akkurat nå er det ferietid, men om få uker blir det verre. Med et så stivbent regelverk blir alle tapere, mener Roar Titlestad i Titlestad Maskin.

Han synes veimyndighetene har gode rutiner på å varsle når de har noe å kreve inn, og at det burde være det samme systemet for fornyelse av sertifikat.

— Da hører man ingen ting. Dersom regelverket skal være så vanskelig, bør det lages rutiner som gjør at vi varsles når tiårsperioden er i ferd med å gå ut, sier Titlestad, og legger til:

— Hvem er det som sitter og ser på førerkortet sitt for å se om det snart går ut?

Etter at uhellet var ute for Hansen har Titlestad og resten av kollegene sjekket sine førerkort.

Nå håper han at det fortsatt er rom for smidighet slik at Henning Eriksen får kommet seg i arbeid igjen.