— Han mistet en av kjeglene sine da vi gikk forbi. Det virket som han kom ut av en form for transe. Først spyttet han etter oss, så kastet han kjeglen, forteller den 56 år gamle kvinnen.

Psykiske problemer

Tirsdag formiddag gikk 56-åringen og hennes følge forbi sjongløren i Strandgaten. Angrepet kom helt uten forvarsel.

Kjeglen traff henne med stor kraft i bakhodet. Hun var nær ved å gå i bakken, men ble grepet i fallet.

— Han kastet med all kraft. Etterpå sto han bare rolig og så stygt på meg.

56-åringen oppsøkte lege etter hendelsen, og fikk beskjed om å ta det med ro. Hun måtte ta medikamenter for å dempe hodesmertene.

Spyttet etter forbipasserende

Onsdag anmeldte hun forholdet. Senere har kvinnen fått vite at hun ikke er alene om å ha negative erfaringer med sjongløren.

— Det har vært flere episoder siden mannen kom hit før jul, forteller urmaker Robert Antonissen. Han driver forretning like ved sjonglørens faste tilholdssted, og har vært vitne til at flere tilfeldig forbipasserende er blitt angrepet.

— En eldre mann fikk en kjegle kastet mot seg. Den sneiet hattebremmen hans, men traff heldigvis ikke. Sjongløren har flere ganger spyttet på folk, sier urmakeren.

Han forteller at han opplevde mannen som farlig, og derfor ikke har våget å be ham flytte seg.

I går ble den tsjekkiske sjongløren pågrepet og siktet for legemsfornærmelse. Det viste seg snart at han hadde store psykiske problemer.

Bor i telt på Ulriken

I politiavhør kom det frem at han led av vrangforestillinger. Blant annet trodde han det var maskerte menn som styrte hendene hans. 21-åringen kom til Norge i høst, og har tilbrakt over en måned i en psykiatrisk institusjon. Etter at han ble utskrevet i desember har han stort sett bodd i et telt på toppen av Ulriken.

Bergen tingrett besluttet i går at sjongløren kan varetektsfengsles for en uke. Forutsetningen er at han blir fremstilt for lege i dag.

— Det var det eneste riktige med tanke på hans helsetilstand. Jeg mener det kan reises tvil om han var tilregnelig da han kastet kjeglen, sier 21-åringens forvarer, advokat Egil Jordan.

REDD SJONGLØREN: Robert Antonissen og Tone Abrahamsen har vært vitne til at sjongløren har angrepet og spyttet på tilfeldige fotgjengere.
FOTO: TOR HØVIK