BT har tidligere fortalt om de 12 passasjerene som fikk en høyst ufrivillig Islands-tur forrige uke. De skulle ha gått av i Bergen søndag morgen, men slapp ikke i land og måtte bli med til Shetland, Færøyene og Island. Først fredag kveld kom de tilbake til Bergen, fem dager etter planlagt retur.

For Anne Lise Alveberg fra Loddefjord kunne den fem dager lange uplanlagte reisen blitt livsfarlig. Den uføretrygdede kvinnen er fullstendig avhengig av en lang rekke medisiner for å klare å puste.

Nær kollaps

— Vi skulle jo bare på en weekendtur til Danmark, så jeg hadde kun med meg medisiner for to dager. Uten medisinene får jeg ikke puste. Hadde det ikke vært for at noen av medpassasjerene tok affære, ville jeg kollapset, sier Alveberg.

— Mannskapet tok overhodet ikke hensyn til at det var snakk om en syk eldre kvinne. Vi var alle svært oppgitt over det som skjedde, men behandlingen av Anne Lise var det verste, sier Magnus Halsør (50), en av de andre akterutseilte passasjerene.

— Vi som ikke kom oss av båten ble henvist til noen fæle, trange nimannslugarer under bildekket. Magnus og jeg fikk en lugar der døren ikke kunne låses, og det var ikke noe bad. For meg som er svært dårlig til bens og har store pusteproblemer, var det uholdbart. Jeg klarte bare en natt der nede. Da jeg ba om å få en annen lugar, fikk jeg beskjed om at jeg måtte kjøpe ny billett, og det måtte gjøres på land på Færøyene, sier Alveberg.

Livsviktige medisiner

Dermed måtte Alveberg og hennes samboer Magnus Eike (65) stavre seg i land, og gå til billettkontoret.

— Jeg fryktet jeg måtte bære henne den siste biten tilbake til båten. Hun hadde nesten ikke pust, sier Eike.

Ny billett kostet det eldre paret rundt 4000 norske kroner. I tillegg måtte de betale maten selv de ekstra dagene. Først etter tre døgn fikk de matkuponger.

Alveberg var tom for lungemedisiner, men fikk beskjed om at hun måtte ringe legen sin og fikse det selv.

— Det er hårreisende. Hun husket ikke navnet på alle medisinene hun trenger, og ikke hadde hun noen telefon hun kunne ringe fra. Først da jeg slo i bordet og forlangte å få snakke med medisinsk ansvarlig om bord, fikk de omsider tak i legen hennes slik at det ble fakset en resept til Island, sier Magnus Halsør.

— Jeg hadde ikke sittet her nå om det ikke var for hjelpen fra Halsør, sier Alveberg takknemlig.

Ingen rullestol om bord

Alveberg bruker rullestol og rullator hjemme.

— Jeg tok ikke med rullestolen siden jeg har lest om folk som har blitt nektet adgang på båt med rullestol. Jeg tenkte jeg kunne klare meg uten, siden det var en kort tur.

Uten medisiner ble det vondt å puste, og vanskelig for Alveberg å bevege seg. Halsør ba betjeningen om å skaffe henne en rullestol.

— Svaret var at den eneste rullestolen de hadde var ødelagt av fulle folk. Helt utrolig, sier Halsør.

Den forsinkede returen skapte flere problemer for samboerparet. Naboen som passet hunden deres skulle selv reise bort, og dermed måtte hunden på kennel. Regningen kom på 1200 kroner. Medisinene på Island kom på 480 kroner. Dermed har turen så langt kostet det eldre paret godt over 6000 kroner ekstra.

— Vi reiser aldri med Smyril Line igjen, sier de.

TRANGT: Her er lugarene de 12 passasjerene som ble sendt på tvangstur til Island ble tilbudt. Ni køyer, ingen lås på døren, ikke noe bad. Gunvor Kvittingen visste ikke om hun skulle le eller gråte da hun så lugaren.