— Ferieturen til mange nordmenn er truet hvis ledelsen kjører så knallhardt mot de ansatte som den gjør nå, sier tillitsvalgt for trafikkavdelingen i Braathens, Bjørn G. Barstad, til Bergens Tidende.

2000 passasjerer i uken

I snitt sender Braathens av gårde 18 charterfly hver uke fra Flesland til Syden i vår- og sommersesongen. Rundt 130 passasjerer er med på hvert fly. Det betyr at godt og vel 2000 passasjerer sendes av gårde på charterreise hver uke. Ifølge Barstad er det slett ikke sikkert at denne trafikken kommer til å gå som planlagt.

— Vi har lagt opp til et ambisiøst charterprogram til sommeren. Vi har satt opp vaktplaner sammen med ledelsen, og har bestemt oss for å stå på til siste slutt. Men det krever at medarbeiderne er motiverte. Hvis ikke ledelsen snur frykter jeg at luften går ut av de ansatte. Da er det ikke mulig å holde det programmet det er lagt opp til her på Flesland. Og jeg tror ikke at SAS eller Widerøe kan ta over, sier Barstad til Bergens Tidende.

Syv av ti borte

Allerede denne uken har det vært mulig å se konsekvensene av frustrasjonen de Braathens-ansatte opplever. Ifølge Stasjonssjef Robert Rastad har i snitt syv av ti ansatte på enkelte skift vært borte fra jobbene sine på grunn av sykdom. Både Barstad og Rastad avviser at dette er en organisert aksjon. Problemene har særlig vært merkbare ved innsjekkingen.

Alle ansatte har måttet tre til for å avvikle trafikken på Flesland. Sjefer har båret kofferter. Kontorpersonale har stilt opp i innsjekkingsskranken.

Dagen i går gikk uten forsinkelser å snakke om. Men ifølge Braathens-folkene er det på hengende håret.

Braathens-ansatte må gå

Bjørn G. Barstad mener ledelsen i SAS må stoppe opp og tenke seg om. Når Braathens kommer inn under SAS sine vinger må de ansatte i de to selskapene behandles likt ved oppsigelser. Det kan ikke være slik, mener Barstad, at det kun er Braathens-ansatte som skal lide når det nye bakkeselskapet Scandinavian Ground Service skal overta all bakkehåndtering for SAS/Braathens.

— Slik det nå ser ut vil mellom 1000 og 1400 Braathens-ansatte over hele landet miste jobben. Da den nyheten kom følte mange ansatte at luften gikk ut av ballongen. Folk er nedkjørte. Men støtten vi opplever fra passasjerene er med på å holde oss oppe, sier Barstad.

I går var det lang kø i innsjekkingsskranken før turen til Kanariøyene, men alle kom seg av gårde. Salgs- og markedsdirektør Sverre Høven i Star Tour skal i tiden fremover sende mange passasjerer med Braathens-fly fra Flesland. Han har ennå ikke hørt at situasjonen i Braathens kan få konsekvenser.

— Men vi må følge nøye med på hva som skjer. Vi er avhengig av at alt fungerer på bakken, sier Høven.

TIL GRAN CANARIA: Eva Jeppsson jobber egentlig på trafikkontoret. På grunn av høyt sykefravær må hun hjelpe til i innsjekkingen. Trine Lise Landsnes, Øystein Ruud og lille Marcus er på vei til to ukers ferie på Kanariøyene.
FOTO: TOR HØVIK