Den utrolige fiskehistorien fra Lærdal gikk denne helgen landet rundt: Tore Solberg fra Bergen fisket sjøørret i Lærdalselvi, men like ved elvemunningen fant han en rundt to meter lang sverdfisk. Den lå død på halvannen meters dyp.

Nå viser deg seg ogsa at arbeidere ved Hydro i Årdalstangen, lenger inne i Sognefjorden, trolig observerte samme fisk allerede 14. august.

Fotograferte fisken

Johnny Hovland tok bilder av den eksostiske fisken mens den svømte utenfor kaien.

— Da jeg så bildene på nettet i helgen, tenkte jeg umiddelbart at det var samme fisken vi så på Årdalstangen, sier Hovland.

Han la merke til den store fisken fordi den oppførte seg merkelig og var så godt synlig i havoverflaten.

SAMME FISKEN? Johnny Hovland fotograferte denne fisken ved Hydro i Årdalstangen, lenger inne i Sognefjorden, 14. august. - Da jeg så bildene på nettet i helgen, tenkte jeg umiddelbart at det var samme fisken, sier han.
Johnny Hovland

— Det svømte kloss oppi fjæresteinene og under kaien. Svømmebevegelsene var langsomme, og fisken var tydelig forvrirret. Til slutt forsvant den i dypet, forteller Hovland.

Han så etter fisken de påfølgende dagene, men uten å registrere den.

Svømte langt

Da fiskehistorien fra Lærdal dukket på nettet i helgen, tenkte han det var en sammenheng.

— Utseende er jo veldig karakteristisk, sier Hovland.

Dersom det virkelig er samme fisk, må den ha svømt langt. Mellom Årdal og Lærdal er det 30 kilometer langs landeveien, og enda lenger sjøveien.

Forsker Svein Sundby ved Havforskningsinstituttet er svært overrasket over at fisken også var registrert på Årdalstangen.

— Dette var meget interessant. Er det samme fisk må den ha vandret rundt i Indre Sogn i minst to uker, påpeker Sundby.

Ligger i fryseren

Fisker Tore Solberg har nå skåret hode og hale av sverdfisken, og lagt det i fryseren. Dette blir nå overlatt til forskerne ved Havforksningsinstituttet.

— Vi vil ta ut øresteinene for å analysere alderen. Ved å kutte otolitten på tvers, kan vi lese årringer på samme måte som man teller årringer på et tre, sier forsker Svein Sundby.

Størrelsen tyder på at fisken er en ungdom på tre-fire år. Fisken ble veid til 34 kilo.

NESTEN TO METER: Sverdfisken som hadde rotet seg opp i elven, var like lang som fiskestangen til Solberg.
PRIVAT