— Etter forholdene står det bra til med de fire tyskerne. Alle var nok svært kalde etter oppholdet på øyen, men ingen av dem hadde behov for sykehusbehandling, sier operasjonsleder Per Stiegler ved Hordaland politidistrikt til bt.no.

Hytteeier Frode Kalgraff forteller bt.no at tyskerne ble funnet av en nabo rundt ti minutters båttur fra hytten.

— Da var det i ferd med å bli mørkt, så det var veldig bra at de ble funnet før mørket kom, sier han.

Båten sprang lekk

Dramaet startet søndag ettermiddag. Da dro de fire tyskerne i 40-årsalderen fra Kolgrov i Solund kommune i Sogn og Fjordane. Firkløveret skulle på fisketur i en syv fots åpen båt. Mellom klokken 15 og 16 sprang båten lekk. Den sank før tyskerne klarte å komme seg i sikkerhet. Siste etappen til land måtte tyskerne svømme.

Fiskekompisene hadde tatt seg i land på Legøy. Her søkte de ly bak fyret.

Savnet

I løpet av kvelden ble tyskerne savnet av landsmenn. De meldte fra til hytteeieren som igjen ringte lensmannen i Solund.

Politiet tok savnetmeldingen svært alvorlig. Sterk strøm i området gjør at den lille båten kunne ha drevet langt til havs. Ved Hovedredningssentralen på Sola gjorde de omfattende avdriftsberegninger, to helikoptre ble alarmert. Redningsskøyten "Utvær" rykket ut fra sin base på Solund.

— Like før vi blåste i gang en storaksjon ble tyskerne funnet av en nabo som hadde dratt ut å lete, sier Stiegler.

Ikke mobildekning

Frode Kalgraff i Hardbakke eier to hytter som han leier ut til tyske fritidsfiskere.

— De fleste har så gode båtkunnskaper som man kan forvente. Jeg vet ikke hvorfor båten sprang lekk, muligens har en slange løsnet, sier han.

Området i Solund har svært dårlig mobildekning, noe som skapte vanskeligheter da man skulle organisere letingen i går kveld.