– Jeg startet klokken 03 natt til tirsdag, og var fremme i Frankrike etter 14 timer og 43 minutter, forteller den spreke 33-åringen fra Sogndal.

Sliten, men fornøyd forteller hun om den tøffe turen over kanalen, som er 34 kilometer på det smaleste.

– Det ble litt lengre for min del, for tidevannet dro meg ut av den korteste ruten, sier Cirotzki til bt.no.

I nattemørket la hun ut fra Dover, under kyndig veiledning fra mannskap i følgebåt.

– Det var en utrolig tøff tur. Jeg fikk ingenting gratis. Det var ikke mye rolig sjø , så hele turen gikk i ett i forhold til bølger og vind, sier hun.

Dermed ble det ikke mye tid til å tenke på annet enn selve svømmingen.

Full konsentrasjon

– Det er mange som har spurt meg om hva man tenker på under en sånn tur. Jeg tenkte nok jeg skulle få filosofert litt over livets viderverdigheter. Men da det begynte å butte litt, hadde jeg ikke mulighet til å la tankene vandre. Jeg måtte konsentrere meg om det jeg skulle gjøre, forteller Cirotzki.

Vel framme ved Calais i Frankrike verket det i muskler og ledd. Det var imidlertid ikke så ille, mener svømmeren. Det verste var nemlig at vannet i kanalen var saltere enn Sognefjorden, som hun har pleid å trene i.

– Du blir oppfliset og sår i halsen, oppsvulmet på tunga og sånt. Slik vil det vel være noen dager, tror hun.

Ideen om å krysse den engelske kanal dukket opp etter at 33-åringen har syslet litt med fjordsvømming hjemme i Sogn i noen år. For 20 år siden drev hun med konkurransesvømming, men ga seg da hun ble lei av overfylte, klordunstende svømmehaller.

– Nå har jeg jo vært en del i svømmehall i vinter, men da har jeg hatt et mål å jobbe mot, sier hun.

Ett års trening

De konkrete planene ble lagt sammen med Lewis Gordin Pugh, som ble småkjendis i Norge da han svømte Sognefjorden på langs.

– Han hjalp meg med treningsopplegget. Nå har jeg hatt ett års opplading, noe som egentlig er litt kort. Men det gikk bra. Det er helt utrolig å tenke på, en litt merkelig følelse, sier Cirotzki.

Hun er etter det hun kjenner til tredje nordmann som har svømt over kanalen, men håper det blir flere. Likevel vil hun ikke uten videre anbefale andre å legge ut på samme eventyr som hun har gjort.

– Ikke uten nok trening. Det er en veldig tøff tur, sier hun.

TERJE EGGUM, SOGN AVIS