Det var tre generasjoner i samme familie – far, sønn og sønnesønn – samt nabogutten som i går ettermiddag la ut fra Mjanger i Masfjorden kommune. Kurs ble satt mot fyrlykten på Kråkå i Austfjorden hvor fiskelykken skulle testes ut med line. Men linefisket fikk en brå slutt.

Dramatisk

Det ble dramatisk da den 21 fot store fritidsbåten begynte å ta inn vann om lag 200 meter fra land. Kort etter gikk plastbåten ned. Forliset skal ha gått meget raskt.

De fire om bord havnet i vannet. I følge de opplysninger Bergens Tidende har fått, klarte ikke eldstemann på 80 år seg alene i vannet. Hans sønn på 50 år handlet resolutt, tok sin far på ryggen og la på svøm de 200 meterne inn til et nes på østsiden av Austfjorden. Sønnesønn på 17 og nabogutten på elleve skal også ha bidratt sterkt til redningsdåden.

Sterkt nedkjølt

Ganske sikkert ble livet til 80-åringen reddet på grunn av innsatsen. Han skal ha vært sterkt nedkjølt da han ble hjulpet opp på land.

De to guttene på henholdsvis elleve og 17 år kom seg på land på egen hånd og la sporenstreks på sprang den én kilometer lange veien til Sør-Kvingo for å ringe etter hjelp.

— Heltemodig

— Det må vi kunne beskrive som en heltemodig innsats, sier operasjonsleder ved Hordaland politidistrikt, Svein Bruarøy, til Bergens Tidende når vi informerer om hendelsesforløpet i Austfjorden.

— Å svømme 200 meter med en mann på ryggen er langt fra enkelt.

Den 80 år gamle mannen ble tatt til Haukeland universitetssykehus med redningshelikopter. Han skal ha vært sterkt nedkjølt. Ifølge pårørende som Bergens Tidende har vært i kontakt med, skal 80-åringens tilstand etter forholdene være bra. Ingen av de andre skal ha kommet fysisk til skade.