Det sier Åge A. Landro, administrerende leder i Bergen og Omland Friluftsråd. Nylig sendte han brev til helsevernetaten i Bergen kommune.

Frykter for statusen

Han er redd for at menneskeavføring i buskene representerer et helse— og hygieneproblem.

— Helleneset er en badeplass med status blått flagg. Det er blitt brukt betydelige beløp for å heve vannkvaliteten. Avføringen flyter i buskene og vi frykter at dette kan skade vannkvaliteten når det kommer tilsig fra land mot sjøen. Dessuten er vi redd for at folk kan bli syke. Dette er et stort hygieneproblem for en av bergensområdets viktigste badeplasser, sier Landro.

SLÅR ALARM: Åge A. Landro i Bergen og Omland Friluftsråd.
PER LINDBERG

Kvinne varslet politietTirsdag formiddag var politiet på plass og ga tre personer pålegg om å fjerne seg. Det skjedde etter at en eldre kvinne, som er dårlig til beins, hadde møtt opp på politistasjonen. Hun ba om at politiet rykket ut. Deretter gikk hun til Bergens Tidende.

— Nå må dere skrive om tilstandene der ute. Det ser ut som en svinesti. Folk kommer i biler og bor der. De gjør fra seg i skogen, jeg ser det hver dag, sier hun.

Natt til tirsdag overnattet det personer i syv eller åtte biler. Da BT var på badeplassen ved 13.40-tiden tirsdag, så vi politiet be tre personer om å forlate området.

- Vi trenger hjelp

Terje Magnussen bekrefter at politiet rykket ut etter at en person kom inn i sentralvakten og meldte fra.

— Vi er der med jevne mellomrom, men hvor ofte vet jeg ikke, sier operasjonslederen i Hordaland politidistrikt.

— Det var jeg som gjorde det, og jeg har meldt fra en rekke ganger tidligere. Jeg gir meg ikke før det er ryddet opp, sier kvinnen.

FORBUDT: Camping forbudt.
PER LINDBERG

Åge A. Landro legger ikke skjul på at han synes situasjonen er fortvilende, men han forteller at de har gjort sitt i lang tid. Nå ber de om hjelp fra myndighetene.— Vi har ryddet opp, men hver kveld kommer nye folk til og parkerer for natten. De kaster boss, gjør fra seg i buskene og bråker til sjenanse for naboene. Derfor sendte vi brev nylig til helsevernetaten. Vi klarer ikke fjerne griseriet hver dag.

Avføring i buskene, klær i trærne

Da BT var på Helleneset tirsdag, ble vi vist sekker med gjenstander i buskene. Her var møbler, elektroniske ladere, verktøy, leker og klær. Det så ut som tyvegods, godt pakket inn og forsøkt gjemt bort.

Noen meter unna kom vi over en slette på en høyde ovenfor badeplassen. Der fløt brukt toalettpapir. Vi måtte se nøye for hvor vi satte beina, for avføringen lå flere steder. Folk hadde sittet der og gjort fra seg. I trærne hang klær på tørk.

— Toalettet er åpent, men det brukes ikke. Vi registrerer imidlertid at toalettpapiret jevnlig forsvinner, sier Landro.

De ubudne campinggjestene beskrives som folk fra ulike østeuropeiske land som Polen, Bulgaria og Romania.

Blitt verre

Nå håper han at kommunen og politiet kan gripe inn og stanse den ulovlige campingen som foregår.

— Vi har sett dette pågå i flere år, men den siste tiden er det kommet flere mennesker og biler til. Sesongen er blitt utvidet, forteller han.

Han frykter forholdene bare blir verre hvis ikke kommunen og politiet griper inn og stanser den ulovlige campingen.

— Vi har sett det fra andre steder i landet. Hvis ikke noe gjøres, kan dette bli en permanent leir, sier Åge A. Landro.

Diverse leker og utstyr gjemt i buskene.
PER LINDBERG