Svindelforsøkene var mange, men fulgte stort sett samme mønster: Med et bankkort påført et nytt foto, prøvde de å opprette abonnementer, kjøpe biler, ta ut tusenvis av kroner i kontanter, kjøpe datautstyr for titusener, samt opprette kontokreditt i en butikk.

Oftest gikk det bra: To dyre Mercedeser ble kjøpt i andres navn og for andres penger. Og i oktober i fjor klarte en av de antatte hovedmennene (32) å kjøpe en Breitling-klokke til 39.000 i Drammen.

— Vil ta oppgjør

Nå tilstår 32-åringen bedragerier og bedrageriforsøk for nær to millioner kroner. Tilståelsen kommer frem i den nyeste fengslingskjennelsen fra Bergen tingrett. Mannens forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus, sier klienten vil «ta et oppgjør med sin vonde fortid», preget av rus og kriminalitet.

— Min klient har erkjent straffskyld for det vesentligste av det han er tiltalt for. Han har et sterkt ønske om å få bukt med rusmisbruket og kriminaliteten som dessverre har fulgt med. Han ser at han har rammet uskyldige mennesker, sier Nordhus.Til sammen seks personer, fire menn og en kvinne fra østlandsområdet samt en mann fra Hordaland, ble nylig tiltalt i saken. Etterforskningen har vært svært omfattende: Tidlig i saken ble det satt ned en egen gruppe med seks etterforskere fra bergenspolitiet.

Offer måtte advare mot seg selv

Et av svindelbandens ofre er bergensmannen Bjørn Bratlie. Han ble utsatt for identitetstyveri i romjulen i fjor. I Bratlies navn lyktes den tiltalte 32-åringen i å hente ut en Mercedes til 328.000 kroner fra en bilforretning i Bergen. Også fire andre er tiltalt for bilsvindelen.

Metoden var enkel, men effektiv: Svindlerne skal ha presentert seg som Bjørn Bratlie ved å vise et falsk bankkort, og la på bordet et lånetilsagn fra Sandander Consumer Bank som tilsynelatende var signert av Bratlie.

— Det er helt forferdelig. Jeg har kontaktet kredittselskaper og en rekke firma og advart dem mot meg selv. Jeg kan ikke lenger kjøpe på kreditt. Jeg har svartelistet meg selv, sa Bratlie til BT i januar i år.

Det samme gjentok seg hos flere bilforhandlere. Hos Møller i Bergen skal 32-åringen og tre medtiltalte ha forsøkt å lure til seg en Volkswagen Tiguan verdt 459.000 kroner. Forsøket ble avverget ved at selgerne ble mistenksomme. I en annen bilforretning, på Østlandet, skal tre av de tiltalte ha fått ut en Mercedes til 650.000 kroner.

- 25 identiteter

Totalt skal banden ha operert med 25 forskjellige identiteter. Tidlig i etterforskningen ble det gjort beslag av flere titalls bankkort - pluss kopimaskin og maskiner til å produsere bankkort og førerkort. Dette utstyret ble funnet i Bergen. Fire av de tiltalte, inkludert 32-åringen som har tilstått, skal også ha svindlet til seg en kortskriver, en laptop med kortdesignprogram og 500 plastkort - med og uten magnetstripe.

De til sammen seks tiltalte i saken, må møte i Bergen tingrett i oktober. Det skal kun være 32-åringen og kvinnen fra Østlandet som har innrømmet skyld i den grove bedragerisaken.

— Min klient har kun forklart seg om sin egen rolle i saken. Han plasserer ikke skyld på noen andre, sier 32-åringens forsvarer, Nils Christian Nordhus.