• At folk kan oppføre seg slik! Men han var jo dreven, sier den eldre kvinnen som ble frastjålet lommeboken av en falsk hjemmehjelp.

Nå håper hun å få tilbake de 18.000 kronene som forsvant fra kontoen hennes etter at den freidige 30-åringen var på besøk mandag for vel en uke siden.

— Banken har i alle fall sagt at jeg skal få dem tilbake, sier 82-åringen.

I går ble 30-åringen pågrepet og fengslet i fire uker. Han er også tidligere dømt for å ha stjålet fra eldre mennesker etter å ha gitt seg ut for å være hjemmehjelp.

— Hei, hvordan går det med deg? sa han da jeg åpnet. Jeg trodde det var en terapeut, jeg har hatt flere mannlige terapeuter her før, sier 82-åringen.

Hun bor alene i en leilighet på Nykirken Aldershjem, og har hjemmehjelp på besøk hver 14. dag. Hun gjennomgikk en hofteoperasjon for tre måneder siden og er dårlig til bens, men steller seg selv.

Fikk det travelt

— Jeg har alltid stolt på hjemmehjelpene, uten at de har vist noen legitimasjon. Man må jo det. Og han her virket så hyggelig. Det er fryktelig at folk kan gjøre slikt, sier 82-åringen.

Klokken var 12.45 da det ringte på døren. 82-åringen ventet hjemmehjelpen litt senere på dagen, og åpnet opp.

— Jeg begynte å lure litt, fordi han var så opptatt med å se seg om i leiligheten. Meg var han ikke så interessert i, sier kvinnen. Etter noen få minutter sa mannen at han måtte gå for å skifte klær.

— «Skifte klær? Er ikke de klærne du har på greie da?» spurte jeg. Så gikk han. Han fikk det nok travelt da han hadde funnet lommeboken min, sier 82-åringen.

Ble helt skjelven

Det gikk bare en liten stund før kvinnen oppdaget at lommeboken med minibankkortet og noen hundre kroner i kontanter var borte fra kjøkkenbenken. Men før hun rakk å sperre kontoen, hadde mannen tatt ut 10.000 kroner i minibank, 3000 kroner i kontanter fra betalingsterminaler i butikker, og kjøpt et gullsmykke til 5000 kroner.

— Jeg ble helt skjelven da jeg skjønte hva som hadde skjedd, sier 82-åringen. Hun gikk etter mannen ut i gangen med gåstolen sin for å prøve å innhente ham, men da var han allerede forsvunnet.

Lommeboken med kort ble funnet igjen på Minde fire dager etter, tom for penger. Og onsdag ettermiddag pågrep politiet gjerningsmannen i Vaskerelven.

Han har tilstått tyveriet fra 82-åringen. Han har også erkjent å ha stjålet en lommebok på Austevoll i september. Den gangen kom han seg inn i et hus ved å spørre om å få låne telefonen.

- Skaper utrygghet

30-åringen er dømt åtte ganger tidligere, for narkotikaforbrytelser og tyverier. Han slapp sist ut fra fengsel i april. Da han ble pågrepet onsdag, hadde han en brukerdose heroin i lommen.

— Vi ser alvorlig på saken, fordi slike tyverier skaper utrygghet blant eldre mennesker. Det gjelder ikke bare offeret, men alle som trenger assistanse fra hjemmehjelp, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen, som akter å kreve flere måneders fengselsstraff for tyveriet mot 82-åringen.

Mannens siste offer er lettet over at gjerningsmannen er tatt.

— Jeg ble jo engstelig av dette. Men det vil være for utrolig om dette skulle skje meg en gang til, sier 82-åringen.

FUNNET: Nå har den eldre kvinnen fått lommeboken tilbake, men kontoen hennes er tømt for 18.000 kroner. – Jeg ble helt skjelven da jeg skjønte hva som hadde skjedd, sier 82-åringen. FOTO: EIRIK BREKKE