Det slår dommerne i Sogn tingrett fast. Nå er kvinnen i 60-årene fra Sogn og Fjordane dømt til ett års fengsel for grovt bedrageri.

Hun møtte kvinnen i 80-årene gjennom en veldedig organisasjon der den eldre damen bidro som frivillig. Kvinnen i 60-årene fikk hjelp fra organisasjonen, og de to ble etter hvert venner. Hun besøkte ofte bedrageriofferet og hennes mann, og hjalp dem med gjøremål i huset. Dette fikk hun betalt for.

— Risikerte å bli drept

Men samtidig begynte kvinnen også å be om å få låne penger fra sin eldre venninne, ifølge dommen mot henne.

I retten forklarte kvinnen at hun sa hun trengte penger til mat, regninger og klær, men også til å betale gammel gjeld til kreditorer i Oslos kriminelle miljø. Hun fortalte den eldre kvinnen at hun risikerte å bli drept dersom hun ikke betalte avdrag på gjelden sin til nærmere spesifiserte tider. I en periode på et drøyt år møttes de to kvinnene jevnlig, og hun fikk da overlevert kontantbeløp fra et par hundre kroner til 30.000 kroner.

Like før den eldre kvinnen døde, ble familien hennes klar over at hun hadde lånt ut store pengebeløp til den tiltalte. Det ble oppnevnt en hjelpeverge, som forsøkte å få pengene tilbakebetalt - uten hell.

Da han forsto at det dreide seg om flere hundre tusen kroner, anmeldte han saken til politiet.

Hotell, pub og restaurant

Den tiltalte kvinnen nektet straffskyld, men erkjente i retten at hun hadde lånt nærmere 600.000 kroner av kvinnen i 80-årene. Meningen hele tiden var å betale tilbake, forklarte hun. Hun innrømmet at bare deler av pengene skal ha gått til å nedbetale gjeld. Over halvparten ble brukt til reisevirksomhet. Nær 400.000 kroner skal hun ifølge dommen ha brukt på hotellovernattinger, restaurant- og pubbesøk, og til å handle blant annet klær og smykker. I tillegg har 6500 kroner i måneden gått til å finansiere en leiebil, ifølge dommen.

I retten hadde hun ingen forklaring på hvorfor så mye penger hadde gått til reisevirksomhet.

— Hun viser til at hun drikker mye, og at det «koster å være fin dame», skriver dommerne.

Flere venner og familiemedlemmer forklarte i retten at den eldre kvinnen aldri ville lånt ut så store pengesummer med mindre hun var overbevist om at tiltalte var i stør nød.

Den tiltalte kvinnen erkjente også at hun sannsynligvis ikke ville fått lånt pengene hvis den eldre damen hadde visst hva hun brukte dem til. Hun forsikret imidlertid at planen fortsatt var å betale tilbake til offerets arvinger.

- Modus

Dommerne mener den tiltalte kvinnens forklaringer, både om gjeld til kriminelle og om planlagt tilbakebetaling, er lite troverdige. De mener tidligere episoder viser at kvinnen lenge har operert med et bestemt modus:

— I korte trekk går modusen ut på å låne penger av fremmede uten å betale tilbake, og deretter bortforklare hvorfor hun ikke betaler tilbake, skriver de.

Retten konkluderer med at tiltalte lurte den eldre kvinnen til å låne ut penger på falske premisser, uten å ha til hensikt å betale henne tilbake.

- Kynisk utnyttelse

I straffutmålingen har dommerne lagt vekt på at offeret var en eldre kvinne uten stort nettverk, og at bedrageriet pågikk over en lang tidsperiode.

— I det hele tatt synes utnyttelsen å ha skjedd på en kynisk måte, uten sympati for andre enn seg selv, skriver de.

Tre måneder av den ett år lange fengselsstraffen er gjort betinget. Kvinnen må også betale tilbake 582.690 kroner til den eldre kvinnens arvinger.