— Det verste er ikke pengene og utstyret vi mistet, men uvissheten om hvordan barnet vårt har hatt det hos dagmammaen, sier Hans Petter Sommerlade, faren til Iben.

Da han i forrige uke skulle levere fra seg datteren før jobb, var dagmammaen forduftet.

— Jeg ble møtt av søsteren hennes, som fortalte at hun hadde dratt til utlandet. Jeg ble skikkelig forbannet, sier han.

Kastet utstyret

Søsteren fortalte senere at dagmammaen hadde solgt leiligheten på Bønes og reist til Chile for minst ett år. Med seg hadde 37-åringen de rundt 16.000 kronene hun hadde fått utbetalt for å ta seg av fire barn i mai måned. Tepper, leker, tåteflasker og babymat kan de tre svindlede foreldreparene trolig se langt etter.

— Søsteren hennes trodde hun hadde kastet det, sukker Sommerlade.

Det viste seg også at dagmammaen flere ganger hadde overlatt de fire barna til søsteren sin. Selv var 37-åringen ute på shoppingtur.

— Vi har fått høre av søsteren at hun var veldig bedagelig anlagt, og at hun trolig har ligget på sofaen mens hun har passet barna. Det var visst ikke utenkelig at hun hadde sovet mens ungene var der. Det er skremmende å tenke på hva som kunne ha skjedd, sier Hans Petter Sommerlade.

Skolepsykologen og samboeren hans skal nå politianmelde dagmammaen som passet datteren deres i nesten to måneder.

— Vi skjønner at politiet ikke kan gjøre så mye, men synes likevel det er viktig at slike tilfeller blir registrert, sier Sommerlade.

Stjal referanser

Dagmammaen tok kontakt med paret etter å ha lest en annonse de hadde rykket inn i avisen i mars.

— Vi hadde fått et veldig dårlig inntrykk av mange av de andre som hadde svart på annonsen, og denne kvinnen virket positiv. Hun fortalte i intervjuet at hun var registrert dagmamma, at hun fikk støtte fra kommunen for å kjøpe frukt, bleier og lekeapparater, at hun hver uke deltok på dagmamma-treff og at hun jobbet hvitt, sier Hans Petter Sommerlade.

Han og samboeren var likevel ikke helt overbevist etter intervjuet, og bestemte seg for å sjekke ut to-tre av referansene hennes. Da 37-åringen fikk glitrende skussmål, som «hun er den beste dagmammaen vi har hatt», bestemte paret seg for å gi kvinnen jobben.

— Men i ettertid har det vist seg at hun hadde stjålet referansene til søsteren sin, som er en av de godkjente dagmammaene i Bergen. De vi ringte må ha forvekslet navnene, sier han.

Det stemte heller ikke at dagmammaen var godkjent, mottok kommunal støtte eller skattet av det hun tjente. Trygdekontoret er allerede varslet.

Må skaffe ny

Nå håper Hans Petter Sommerlade at det offentlige rydder opp i den stadig mer utbredte dagmamma-bransjen. Tidligere i år ble en dagmamma dømt i Bergen tingrett for å ha brukket begge lårbena på en to år gammel gutt.

— Et barns første leveår er utrolig viktig for deres utvikling. Det burde ikke være slik at vi må på desperat jakt etter noen som kan ta vare på barna våre, sier han.

I likhet med rundt 2400 andre barn i Bergen kommune, venter vesle Iben fremdeles på barnehageplass. Enn så lenge er det mamma og hjelpsomme familiemedlemmer som tar seg av henne på dagtid.

— Vi må nok skaffe oss en dagmamma igjen. Men neste gang skal vi sjekke at alle opplysningene vi får, faktisk stemmer, sier Hans Petter Sommerlade, som oppfordrer andre foreldre på dagmamma-jakt til å sjekke mer enn de tror er nødvendig.

ØRJAN DEISZ