De såkalte Nigeria-svindlerne tar stadig nye metoder i bruk. For ikke lenge siden begynte nigeriabrevene å dukke opp på norsk, og nylig skrev bt.no om en ny metode: Svindlerne ringer deg hjemme, sier du har vunnet et cruise eller en ferie og ber deg taste 9.

Det har vært uklart hva som faktisk skjer hvis du taster ni. På internett florerer påstander om at du risikerer å bli overført til en dyr betaltjeneste.

— Det stemmer ikke i Norge. Det skjer ingenting hvis du faktisk taster 9, sa informasjonssjef Per A. Meling i Telenor til bt.no for noen uker siden.

Kom til «Mickey»

Men da Olav A. Kvitastein fra Hardanger tastet 9, kom han videre - til en mann som kalte seg «Mickey».

— Jeg trykket 9 og fikk med én gang den ringetonen man får man ringer USA. En anmassende stemme gjentok at jeg hadde vunnet en storartet ferie for opptil fem personer på Bahamas, til en verdi av minst 5000 dollar, forteller Kvitastein.

— Merkelig, sier Meling i Telenor.

Han forteller at svindelen fungerer i noen land, deriblant USA, ved at man ved å taste 9 kan godkjenne en noteringsoverføring som kan koste store beløp.

— Den informasjonen jeg har fått, er at dette er et amerikansk system som ikke vil fungere i Norge. Dette må jeg undersøke, sier han.

Les også:

Slik lurer de deg

De vanligste svindlene

«Mickey» ville vite hvilket kredittkort Kvitastein vanligvis bruker når han reiser, og hevdet at han måtte ha et kredittkortnummer for å registrere premien. Kvitastein nektet å oppgi nummeret, og ba om å få vite mer. «Mickey» sa at vinnerloddet ville gå til en annen dersom han ikke oppga kredittkortnummeret.

— Jeg svarte at en slik fremgangsmåte ikke er forenlig med lotterilovgivning i noe land jeg kjenner til. Da ble han sint og la på, sier Kvitastein.

Må trolig ikke betale

Nå lurer han på om han kan vente seg en skyhøy mobilregning etter den korte samtalen med «Mickey».

Telenors Per A. Meling tror ikke det.

— Svindlerne bruker ulike typer systemer. Noen fungerer ikke i Norge, mens andre viser det seg at man kan komme igjennom med. Jeg har snakket med en av våre folk på telekrim, som har gått gjennom en rekke fakturaer. Av alle som er blitt utsatt for dette og har tastet 9, er det så langt ingen som er blitt fakturert, sier Meling.

For sikkerhets skyld bør man uansett ikke taste 9, mener han.

— Og gi for all del ikke fra deg noen form for kredittkortinformasjon.

Har du blitt forsøkt svindlet? Diskuter saken her.

SCANPIX