Drosjesjåføren fra Trengereid satt hjemme da fasttelefonen ringte ved 19-tiden torsdag kveld. Da han tok den, fikk han høre en automatisk melding fra en amerikansk damestemme.

«Gratulerer! Du har vunnet et cruise i Karibia. For å få premien din, tast 9.»

Johnny Haukeland ante ugler i mosen, og la på.

Vil advare

— Vi har søkt litt på «Congratulations, press 9» på internett. Det ser ut til å være en form for svindel, sier han. - Jeg er bare interessert i å advare folk. Det ser ut som svindlerne har funnet en ny måte å lure folk på, sier Haukeland.

Metoden er til forveksling lik svindelforsøk som har versert på e-post i årevis.

Også en av BTs journalister mottok den automatiske telefonen for et par uker siden. Det har vært uklart hva som faktisk skjer, hvis du taster ni. På internett florerer påstander om at du risikerer å bli overført til en dyr betaltjeneste.

— Det stemmer ikke i Norge. Det skjer ingenting, hvis du faktisk taster 9, sier informasjonssjef Per A. Meling i Telenor.

I noen land, deriblant USA, fungerer svindelen. Ved å taste 9 kan godkjenner amerikanerne en noteringsoverføring som kan koste store beløp.

— Svindelen virker ikke Norge, ettersom vi har et annet system, sier Meling.

Dermed lager svindlerne ris til egen bak, når de ringer opp norske kunder. Det eneste de får igjen for strevet, er en litt større telefonregning.

Vær varsom ved tapte anrop

Telenor ber kundene om å være oppmerksomme på at det finnes svindelmetoder som faktisk kan gjøre telefonregningen din større.

— Det gjelder særlig tapte anrop fra ukjente nummer i utlandet. Når folk blir nysgjerrige og ringer opp igjen, koster det gjerne 25 kroner minuttet og mer, sier Meling.

Telenor reagerer på alle slike svindelforsøk ved å sperre tilgangen til numrene fra Norge.

Har du fått liknende telefoner? Skriv gjerne noen ord i feltet under. (Vi gjør oppmersom på at artikkelen er blitt oppdatert med Telenors forklaring.)

Privat