• Helt utrolig at det går an, sier Bjørn Bratlie. Fem menn og én kvinne i retten for million-bedrageri.

Seks personer sitter på tiltalebenken i rettssaken som begynte i Bergen tingrett i dag. Ved hjelp av ID-tyveri fra intetanende ofre skal de ha kjøpt biler, elektronikk, datautstyr og andre varer for store summer.

Innrømmer skyld

32-åringen som politiet mener er hovedmannen bak svindelen, innrømmer omfattende bedragerivirksomhet. Svindelen beløper seg til om lag to millioner kroner, ifølge aktor, politiadvokat Bertil Rønnestad. De andre tiltalte nekter straffskyld for de fleste forholdene.

Flere av de seks skal ha produsert falske bankkort og montert på bilder av andre personer.

Bjørn Bratlie er et av ofrene. Fire av de tiltalte skal ha gått sammen om å få utlevert en Mercedes fra Bergen Bilcenter, ved hjelp av bankkort og lånetilsagn i Bratlies navn. De skal også ha bestilt to andre biler i hans navn.

Etter at svindelen ble oppdaget, har Bratlie tatt flere forholdsregler for å unngå et nytt ID-tyveri.

— Jeg har registrert meg selv som ikke kredittverdig hos flere kredittselskaper, og har satt hengelås på postkassen. Jeg har gitt beskjed til NetCom om at det ikke skal opprettes noen abonnementer i mitt navn, og har varslet Posten og folkeregisteret om at jeg ikke skal endre adresse, sier Bratlie.

- Bør beskytte seg

Han mener folk må bli mer oppmerksomme på farene ved ID-tyveri.

— Folk bør beskytte personopplysningene sine bedre, mener Bratlie.

Aktor Rønnestad beskriver saken som svært omfattende, med totalt tolv tiltalepunkter for bedrageri, tyveri, dokumentforfalskning, heleri og befatning med narkotika.

— Bratlie er utsatt for en rekke tilfeller av identitetstyveri, sa aktor Rønnestad i innledningsforedraget.

- Tatt oppgjør

32-åringens forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus, sier mannen har lagt kortene på bordet og erkjenner de aller fleste tiltalepunktene.

— Han har tatt et oppgjør med sitt tidligere liv. Han har hatt et sterkt ønske om å få bukt med rusmisbruket og kriminaliteten som dessverre har fulgt med, sier Nordhus.

32-åringen må svare for en lang rekke tiltalepunkter:

  • I oktober 2012 lurte han de ansatte i en klokkebutikk i Drammen til å utlevere en Breitling-klokke til en verdi av 39.000 kroner. Han opprettet samtidig en handlekonto hos Her & Nå som han belastet kjøpet.
  • To måneder senere lurte han til seg, sammen med to andre, Apple-produkter for 39.000 kroner, i tillegg til flere mobiltelefoner. De tok også ut 9000 kroner i kontanter fra flere Kiwi-butikker i Oslo.
  • I desember 2012 brukte 32-åringen falske ID-papirer til å få utlevert en Mercedes til en verdi av 650.000 kroner fra en bilforhandler i Vestby. Tre dager senere lurte han til seg en annen Mercedes fra Bergen Bilcenter, ved å utgi seg for å være Bratlie. Det er satt av 16 dager til rettssaken.