Den 22 år gamle kvinnen har gjort det til sin spesialitet å be eldre om penger som de aldri får tilbake.

Den 22-år gamle kvinnen har kalt seg både Silje, Hilde og Elisabeth. Noen ganger er hjemmesykepleier i nød, andre ganger er hun frastjålet lommeboken, blitt ranet eller trenger penger til å besøke en syk søster i Førde.

Lurte 12 pensjonister

– Hun så fortvilet ut, og sa hun var blitt frastjålet vesken sin utenfor en butikk. Derfor lånte jeg henne 500 kroner, sa Karen-Margrethe Stedjeberg (76) etter et besøk av «Silje» i vår.

Slik har «Silje» lurt til seg flere tusen kroner fra 12 pensjonister. I mai ble hun dømt til syv måneders fengsel for seks bedrageritilfeller, seks tyverier og to tyveriforsøk.

Ti dager etter løslatelsen var hun i gang igjen. Kvinnen ble i fredag pågrepet av polititet mistenkt for to tilfeller av bedrageri og ett tyveri.

Hun skal denne gang ha «lånt» tilsammen 1000 kroner på falske premisser, og er i tillegg siktet for tyveri av 3000 kroner fra en nattbordskuff. I går ble hun fremstilt for fengsling i Bergen tingrett.

Fikk meldeplikt

Forsvarer Kaj Wigum gikk inn for at 22-åringen skulle slippe å sone varetektsperioden i fengsel. I stedet var forslaget at hun dro hjem til sin familie og utfører en daglig meldeplikt ved det lokale lensmannskontoret.

– Det virker som en fornuftig løsning. Hun kommer seg bort fra et tøft miljø og vil daglig melde seg for lensmannen, sier Wigum.

Tingretten besluttet å gi henne en sjanse, og var villig til å la henne dra hjem til sin familie. Politiadvokat Magne Sylta var imidlertid ikke enig i at dette var en fornuftig løsning, og påkjærte avgjørelsen.

– Ti dager etter løslatelsen begikk hun samme kriminelle handling som hun er dømt for. Det er ingenting som tilsier at hennes kriminelle aktivitet vil opphøre fordi hun sendes hjem, sier Sylta.

Nå må «Silje» tilbringe helgen i arresten mens hun venter på om lagmannsretten er villig til å sende henne hjem på prøve.