Mannen som ble arrestert torsdag, fremstilles for varetektsfengsling i Bergen fredag ettermiddag.

— Mannens navn dukket opp i forbindelse med etterforskningen av den store bedragerisaken, sier politiadvokat Bertil Christian Hast Rønnestad til BT.

Den siktede hadde i 11-tiden fredag ennå ikke fått oppnevnt forsvarer.

Etterforsket siden januar

I tillegg til bedrageri og ID-tyveri, handler den omfattende svindelsaken også om tyveri, heleri og narkotika.

Politiet har etterforsket saken med full tyngde siden januar i år. Bedrageriene og ID-tyveriene skal blant annet ha blitt gjennomført i bergensområdet, de første i romjulen i fjor. Bedrageriene skal ha blitt begått både mot privatpersoner og firma.

Fordi de første pågripelsene i saken skjedde i Bergen, er det bergenspolitiet som har hovedansvaret for etterforskningen. Men saken har forgreininger til flere andre politidistrikt i østlandsområdet.

Legger lokk

Rønnestad jobber ved økonomiavsnittet i Hordaland politidistrikt, som er del av seksjonen for organisert kriminalitet. Han er svært tilbakeholden med opplysninger, og vil ikke en gang si hvor den sist pågrepne mannen er fra - eller hvor gammel han er. Detaljer i siktelsen vil han heller ikke ut med.

— Jeg vil be om lukkede dører under fengslingen, av hensyn til etterforskningen. Jeg vil ikke si noe om den pågrepne mannen, annet enn at vi mener han har tilknytning til den store bedragerisaken. Men hvilken rolle vi mener han har hatt, vil jeg ikke si noe om, sier Rønnestad, som skal føre saken for politiet i fengslingsmøtet.

«Toppen av isfjellet»

Ved starten av etterforskningen, da fire personer skulle fengsles i Bergen, sa politiet at de fryktet dette bare var «toppen av isfjellet». Blant de siktede da var også en bergenskvinne.

Minst én av de siktede skal ha erkjent delvis straffskyld, men trolig bare for en begrenset del av sakskomplekset.

I januar skrev BT om Bjørn Bratlie, som ble utsatt for identitetstyveri og opplevde at svindlere lånte 330.000 kroner i hans navn. De kjøpte en Mercedes, og bestilte ytterligere to biler i navnet til bergensmannen.

Bratlie er bare én av mer enn ti personer som politiet mener er ofre for svindel. Fem av ti som har vært siktet til nå, sitter i varetekt. Mannen som ble pågrepet i går, er den ellevte som siktes.

Millionverdier

Politiadvokat Rønnestad mener de nå har rimelig kontroll på de fornærmede i saken. Men fortsatt gjenstår en del etterforskning før politiet kan vurdere å ta ut tiltale.

— Med tanke på antallet fornærmede har ikke saken vokst de siste månedene.

- Hvor store beløp mener dere svindelen dreier seg om?

— Det vil jeg ikke si. Men det er åpenbart snakk om millionverdier, sier Rønnestad.