«Vi er i ferd med å slette alle ubrukte UiB e-post for å skape mer plass for nye one. To hindre kontoen din fra avsluttende må du oppdatere den nedenfor, slik at vi vil vet at det er en til stede som brukes».

Dette var e-posten som dumpet ned i den elektroniske postkassen til rundt 1000 ansatte ved Universitetet i Bergen (UiB) tirsdag kveld. I slutten av meldingen fulgte så en gmail-adresse hvor man skulle sende passordet sitt, skriver UiBs nettavis På Høyden.

Tre personer svarte

– Det er nedslående å se at UiBs ansatte biter på dette og svarer. Det burde vært åpenbart for alle at IT-avdelingen ikke går ut med en melding om å sende passord til en gmail-adresse, sier Hans Morten Kind ved UiBs IT-avdeling til På Høyden.

Tre personer rakk å svare før IT-avdelingen rakk å reagere på angrepet. Det fryktes nå at eventuell informasjon svindlerne har fått tilgang til, kan bli misbrukt.

Mange svindelforsøk

Det første dataangrepet av denne typen ble rettet mot UiB i begynnelsen av mai i år. 917 personer fikk da en svindel som var skreddersydd til UiB-ansatte i e-postkassen.

Siden den gang har det vært seks lignende svindelforsøk som har blitt fanget opp av e-postfilteret, før det igjen lykkes å nå igjennom denne uken.

Fungerende IT-direktør Kjell Bernstrøm sa til bt.no i mai at utviklingen var bekymringsfull.

– Det er spesielt at svindlerne går direkte på de ansatte på denne måten, sa han.

Forskjellen fra den gang til nå er at norsken har blitt noe bedre.

TRE PERSONER SVARTE: Hans Morten Kind ved UiBs IT-avdeling mener det er nedslående at folk biter på denne typen svindler.
ARKIVFOTO: KNUT STRAND